Kreiran novi font koji poboljšava pamćenje

Kombinirajući prošla istraživanja o povećanju memorije i stručnosti u dizajnu kreiran je font za poboljšanje pamćenja. Prethodna ispitivanja su pokazala da kada se informacije prenesu u ovom fontu, koji je nazvan Sans Forgetica, sudionici bi zapamtili mali ali značajan dodatni dio onoga što su pročitali.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 07.10.18 u 12:14
http://bit.ly/2C2OZsA
Kombinirajući prošla istraživanja o povećanju memorije i stručnosti u dizajnu kreiran je font za poboljšanje pamćenja. Prethodna ispitivanja su pokazala da kada se informacije prenesu u ovom fontu, koji je nazvan Sans Forgetica, sudionici bi zapamtili mali ali značajan dodatni dio onoga što su pročitali.
 
Prethodne su studije pokazale da ljudi imaju veću vjerojatnoću da se sjećaju informacija kada je mozak bio prisiljen napraviti dodatni napor da ih apsorbira na prvom mjestu. S druge strane, ako je nešto teško za čitanje, mnogi se neće ni truditi, ili nikada neće uspjeti razumjeti mnogo toga što se nalazi na toj stranici.
 
Tim psihologa i dizajnera na Australijskom RMIT univerzitetu odlučio je kombinirati svoje vještine kako bi stvorio font koji pogoduje onome što dr. Janneke Blijlevens naziva "poželjnim poteškoćama slatkim mjestom".
 
"Većina fontova osmišljena je tako da su lahki za čitanje", rekla je Blijlevens za IFLScience. "Morali smo namjerno prekršiti uobičajene principe dizajna kako bismo stvorili font koji je bio teži."
 
Blijlevens i kolege izradili su tri nova teško čitljiva fonta i testirali odgovore ljudi. U tradiciji Goldilocka, otkrili su da je jedna od njihovih kreacija bila previše jednostavna i da ju je samo malo teže čitati od normalnih fontova, dok je druga bila previše teška, piše Stephen Luntz za IFLScience.
 
U međuvremenu, Sans Forgetica, modifikacija Albiona, ima obrnuti nagib, poput obrnutog kurziva/italica, a nedostaju mali dijelovi svakog slova.
 
Autori su zatim prikazali informacije dijelimično u Arial fontu i djelomično u Sans Forgetici pred 303 studenta, prije nego što su im dali test višestrukog izbora o onome što su naučili. Rad se tek treba objaviti, i do sada tim nije testirao Sans Forgeticu protiv šireg sastava drugih fontova. Ipak, Blijlevens je rekla za IFLScience da postoji statistički značajna razlika između 50% uspjeha memorije za informacije u Arialu i 57% za komponentu Sans Forgetica.
 
Blijlevens je dodala da je tim izvorno zamislio Sans Forgeticu kao nešto što studenti mogu koristiti za pisanje bilješki tokom priprema za ispite. Međutim, kao predavač ona također vidi potencijal za nastavnike da istaknu dijelove svojih lekcija za koje najviše žele da ih učenici zapamte.
 
"Namjera nam nikada nije bila zarađivati, vjerujem da bi znanje trebalo biti besplatno za sve", dodala je Blijlevens. Stoga je Univerzitet Sans Forgeticu učinio besplatnim za preuzimanje.
 
Blijlevens je priznala da je aspekt obrnutog kurziva Sans Forgetice vjerojatno djelotvoran zbog svoje rijetkosti. Njezin kolega Stephen Banham napomenuo je da ovu značaku inače koriste samo kartografi kako bi imenovali rijeke. Blijlevens predlaže "da se koristi mudro", jer će se njegova korist vjerojatno istrošiti. Međutim, Blijlevens smatra da font koji ima praznine u svojim slovima nikad neće postati zaista lahko čitljiv, pa će stoga Sans Forgetica zadržati svoju moć.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico