Veterinari tvrde kako pogrešno hranimo naše mačke

Kada žive samostalno u divljini, domaće mačke provode polovicu svog budnog vremena u lovu na hranu i konzumirajući mnogo malih ulova u osami tokom dana.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 01.11.18 u 10:23
http://bit.ly/2CWeqMV
Kada žive samostalno u divljini, domaće mačke provode polovicu svog budnog vremena u lovu na hranu i konzumirajući mnogo malih ulova u osami tokom dana. Kada žive s ljudima, većina mačaka dobiva velike količine kalorične hrane nekoliko puta dnevno, a ta hrana se obično nalazi na jednom mjestu u kući i mačka je pronalazi bez reaženja ili truda. Malo je vlasnika mački svjesno medicinskih i emocionalnih problema koji mogu nastati kada se mačke udalje od svog prirodnog načina života, prenosi IflScience.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u Journal of Feline Medicine, Američka asocijacija veterinara jasno identificira pomenuti problem i nudi savjete vlasnicima kako spriječiti da mačke obole od bolesti tipičnih za ljude: pretilosti, stresa i lošeg odnosa prema hrani.

"Trenutačno se većina maca hrani isključivo na jednoj lokaciji ili dobiju dnevno jedan ili dva velika obroka. Osim toga, mnoge kućne mačke nemaju mnogo fizičkih aktivnosti i hranjenje postaje aktivnost sama po sebi. Takva vrasta hranjenja ne zadovoljava potrebe naših ljubimaca," izjavila je autorica studije Tammy Sadek.

"Potrebno je prilagoditi odgovarajuće programe hranjenja za svako kućanstvo, a trebaju uključivati potrebe mačaka za igrom, lovom i lokacijom na kojoj će se osjećato sigurno dok jedu."

Dr. Sadek i njene kolege preporučuju da hranu za vašu macu ostavljate na različitim mjestima u kući, po mogućnosti na višim lokacijama. Takav pristup 'tjera' mačke da se potrude za obrok i osigurava da hrana nije na lako dostupnom mjestu što im dozvoljava da jedu na miru. 

"U pokušaju izbjegavanja stresnog susreta s drugim kućnim ljubimcem ili čak članom kućanstva kao što je aktivni mališan, mačka može razviti naviku brzog gutanja hrane (što može dovesti i do povraćanja) kako bi se što brže vratila na sigurno mjesto," smatraju autori.  

Stručnjaci također preporučuju upotrebu 'slagalica' - odnosno predmeta koji pohranjuju hranu i otpuštaju je dok se mačka igra. Takvi uređaji povećavaju fizičku i mentalnu aktivnost kod maca.

Što se tiče kućanstava s više mačaka, savjetuje se da se mace hrane na posebnim mjestima kako bi se izbjegao konflikt i agresija.