Kanabis različito utječe na muškarce i žene

"Razine enzima u krvi koji rastvara kanabinoide osciliraju preko ljudskog menstrualnog ciklusa, a ogledne studije pokazuju da se moždani nivoi kanabinoidnih receptora povećavaju sa starenjem kod žena - odražavajući u svakom slučaju promjene razine estradiola", objasnila je Fattore.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 07.11.18 u 07:19
http://bit.ly/2yW4aBd
U prošloj godini došlo je porasta broja zakona koji legaliziraju i dekriminaliziraju upotrebu marihuane u rekreacijske i medicinske svrhe. Kao odgovor na to, provodile su se brojne naučne studije koje pručavaju kako kanabis utječe na zdravlje i funkciju mozga pušača, pa čak i na stope kriminala.
 
Naučnici su sada prikupili nekoliko nedavnih studija za pregled objavljen prošlog mjeseca u časopisu Frontiers in Behavioural Neuroscience, pokazujući kako se upoteba i učinci marihuane razlikuju po spolu. Oni tvrde da nisu samo sociokulturni faktori ti koji razlikuju obrasce između muškaraca i žena, već i biološki aspekti. I to se svodi na naše hormone.
 
Treba istaknuti odmah na početku da su to zaključci istraživanja na životinjama, a ne ljudskih istraživanja, te da može biti teško postići da laboratorijski štakori sami administriraju kanabinoide na način koji oponaša upotrebu kanabisa kod rekreativnih korisnika. Međutim, iako oni možda nisu definitivni i ne mogu definitivno dokazati da su efekti uočeni kod ženskih životinja jednaki onima kod žena, ipak pružaju uvjerljive dokaze za daljnje istraživanje.
 
Pa, što su pronašli? Prije svega, a možda i ne iznenađujuće, muškarci imaju veću vjerovatnoću da će koristiti marihuanu na prvom mjestu. Zapravo, muškarci imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će probati marihuanu nego žene, a kada to učine, to bude češće i koriste veće doze.
 
"Muški spolni steroidi povećavaju preuzimanje rizičnog ponašanja i suzbijaju sistem nagrađivanja mozga koji bi mogao objasniti zašto muškarci imaju veću vjerovatnoću da će probati drogu, uključujući i kanabis", izjavila je Liana Fattore, koautorica i viši istraživač u Nacionalnom istraživačkom vijeću Italije i predsjednica Mediteranskog društva neuronauke u saopštenju.
 
Ali, dok manje žena razvije naviku na prvom mjestu, njihov put ka ovisnosti često je brži, simptomi povlačenja često su teži, a stope povrata ovisnosti obično su veće.
 
"Čini se da su žene osjetljivije, na neurohemijskoj razini, u razvijanju ovisnosti o kanabisu", dodala je Fattore.
 
"Ženke štakori imaju različite razine endokanabinoida i osjetljivije receptore od mužjaka u ključnim područjima mozga koji se odnose na ove funkcije, sa značajnim promjenama tokom menstrualnog ciklusa. Kao rezultat, interakcije između endokanabinoidnog sistema i razine dopamina u mozgu - neurotransmiter "užitka" i "nagrade" - ovise o spolu. "
 
Razlike u samim kanabinoidima, laboratorijskim životinjama i trajanju izloženosti hormonima značilo je da je bilo teško izravno usporediti rezultate svih studija, ali naučnici su otkrili da su ljudski podaci konzistentni s idejom da je hormon estradiol (tip estrogena) uglavnom odgovoran za žensku reakciju na kanabinoide.
 
"Razine enzima u krvi koji rastvara kanabinoide osciliraju preko ljudskog menstrualnog ciklusa, a ogledne studije pokazuju da se moždani nivoi kanabinoidnih receptora povećavaju sa starenjem kod žena - odražavajući u svakom slučaju promjene razine estradiola", objasnila je Fattore.
 
Marihuana je samo vrh ledenog brijega - cijeli raspon droga mogao bi drugačije utjecati na muškarce i žene, uključujući morfij i nikotin, piše Rosie McCall za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico