Novi moždani implant omogućava paralizovanim pacijentima da surfaju internetom koristeći svoje misli

Nova istraživanja pokazala su da paralizovani pacijenti mogu kontrolirati tabletno računalo pomoću čip implantata koji su povezani s njihovim mozgovima. Interfejs mozak-računalo (BCI) omogućio je ljudima da pomiču kursor i tipkaju koristeći samo svoje misli.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 29.11.18 u 12:20
http://bit.ly/2FITvjc
Nova istraživanja pokazala su da paralizovani pacijenti mogu kontrolirati tabletno računalo pomoću čip implantata koji su povezani s njihovim mozgovima. Interfejs mozak-računalo (BCI) omogućio je ljudima da pomiču kursor i tipkaju koristeći samo svoje misli.
 
Ovo je važno otkriće. Tri pacijenta patila su od tetraplegije, zbog čega nisu mogli koristiti svoje udove. Dva su imala amotrofnu lateralnu sklerozu (ALS), a drugi su imali povredu kičmene moždine. Zahvaljujući ovom BCI-u, mogli su koristiti e-poštu, chat, muziku i aplikacije za streaming videozapisa. Bili su u mogućnosti pretraživati internet i lahko obavljati zadatke poput online kupovine. Mogli su čak i svirati virtualni klavir. Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS ONE.
 
"Bilo je sjajno vidjeti kako su naši sudionici izvršavali zadatake koje smo tražili od njih, ali najzahvalniji dio studije bio je kada su upravo uradili ono što su htjeli - koristili aplikacije koje su im se svidjele za kupovinu, gledali videzapise ili samo razgovorali s prijateljima ", izjavio je glavni autor dr. Paul Nuyujukian, bioinženjer na Stanfordu.
 
Ovo postignuće je rezultat BrainGate kolaboracije, koja je dugo godina radila na stvaranju BCI-a. Čip je veličine male pilule i nalazi se u motornom korteksu mozga. Senzor registrira neuralnu aktivnost povezanu s namjeravanim pokretima. Te se informacije zatim dekodiraju i šalju vanjskim uređajima. Isti pristup BrainGate-a i drugih grupa omogućio je ljudima da pomiču robotske udove.
 
"Godinama je kolaboracija BrainGate-a radila na razvijanju vještina neuronauke i neuroinženjeringa kako bi ljudima koji su izgubili motoričke sposobnosti omogućili da kontroliraju vanjske uređaje samo razmišljajući o pokretu vlastite ruke ili šake", rekao je dr. Jaimie Henderson, viši autor rada i neurohirurg Univerziteta Stanford. "U ovoj studiji iskoristili smo taj know-how kako bismo vratili sposobnost ljudi da kontroliraju  iste svakodnevne tehnologije koje su koristili prije pojave bolesti. Bilo je lijepo vidjeti sudionike da se izražavaju ili jednostavno kad pronađu pjesmu koju žele čuti."
 
Pristup će omogućiti paralizovanim ljudima da lakše komuniciraju sa svojom porodicom i prijateljima. Također će im omogućiti da pomognu svojim skrbnicima da donose bolje odluke u vezi njihovih tekućih zdravstvenih problema. Ova tehnologija mogla bi dramatično poboljšati kvalitetu života za mnoge ljude, piše Alfredo Carpineti za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico