Globalna stopa izbijanja ospica povećala se za 30% u dvije godine

"Širenje laži o vakcinama u Evropi, kolaps zdravstvenog sistema u Venecueli, te krhkost i niska imunizacija u Africi kombiniraju se što rezultira ponovnim izbijanjem ospica nakon godina napretka na tom polju."

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 02.12.18 u 11:23
http://bit.ly/2FUCRgI
Večeras, možete mirno zaspati znajući da niti vi niti vaša voljena osoba nećete umrijeti, zadobiti teške ožiljke ili oslijepiti zbog virusa velikih boginja. Tu također možete ubrojati dječju paralizu, rubelu i tetanus kao neke od drugih bolesti koje su iskorijenjene ili gotovo iskorijenjene u SAD-u i velikim dijelovima svijeta.

Za sve to možemo zahvaliti Edwardu Jenneru - izumitelju prve uspješne vakcine.

Ali, barem u ovom pogledu, izgleda da napredak prestaje. Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), slučajevi ospica širom svijeta postaju češći, a za razliku od Marlon Brandovog Kuma, ovo nije povratak koji želimo vidjeti, piše Rosie McCall za IFLScience.

Stope vakcinacije su razlog zabrinjavajućeg porasta broja prijavljenih slučajeva ospica u posljednje dvije godine. Zapadna Pacifička regija je jedini dio svijeta koji je izgleda odbacio ovaj trend i koji zapravo bilježi pad navedenog broja. U međuvremenu, Amerike, Istočna Mediteranska regija i Evropa bilježe najveća povećanja.

Ukupno, izvještaj otkriva da se globalna učestalost bolesti povećala za više od 30% od 2016. godine.

"Ponovno izbijanje ospica ozbiljno je pitanje, s proširenim epidemijama koje se javljaju širom regije, a posebno u zemljama koje su postigle ili bile blizu postizanja potpune eliminacije ospica", izjavio je Soumya Swaminathan, zamjenik generalnog direktora za programe SZO-a, u saopštenju. "Bez hitnih napora da se poveća pokrivenost vakcinacija i identificira populacija s neprihvatljivom razinom neimmunizirane djece, riskiramo gubljenje decenije napretka u zaštiti djece i zajednica protiv ove devastirajuće, ali potpuno sprečive bolesti"

Oni u iskušenju da preskoče dan vakcinacije, možda bi trebali znati da se između 2000. i 2017. godine broj slučajeva ospica dramatično smanjio (za 83%), čime se spasilo oko 21,1 miliona života. Nasuprot tome, "praznine u pokrivenosti vakcinacija" uzrokovale su 110.000 (nepotrebnih) smrtnih slučajeva i daleko veći broj slučajeva pojave bolesti koja može ostaviti pacijente gluhonijemim ili s intelektualnim invaliditetom.

Da bi se postigao imunitet krda, medicinski stručnjaci preporučuju pokrivenost vakcinacije od 95%. Ako 95% populacije primi svoje dvije doze sigurne i učinkovite vakcine protiv ospica (ili MMR), preostalih 5% koje možda nisu prikladni za vakcinaciju zbog zdravstvenih razloga, poput životno opasne alergije ili oslabljenog imunološkog sistema , također će biti zaštićeni od ove bolesti. Naravno, tih 95% mora biti konzistentno - to neće funkcionisati ako se na jednom području vakciniše 100% ljudi, a na drugom samo 90%.

Kako stvari trenutno stoje, globalna pokrivenost je daleko manja. Pokrivenost (potpuno sigurne) prve doze vakcine iznosi 85%, a pokrivenost (također vrlo sigurne) druge doze izosi 67%.

"Širenje laži o vakcinama u Evropi, kolaps zdravstvenog sistema u Venecueli, te krhkost i niska imunizacija u Africi kombiniraju se što rezultira ponovnim izbijanjem ospica nakon godina napretka na tom polju", rekao je Seth Berkley, glavni izvršni direktor Gavi, Saveza za vakcine, u saopštenju.

"Postojeće strategije moraju se mijenjati: potrebno je uložiti više truda u povećanje pokrivenosti rutinske imunizacije i jačanje zdravstvenih sistema. Inače epidemije će se nizati jedna za drugom."


Za Front Slobode prevela Esma Klico