'Spužva' za rak može smanjiti gubitak kose i druge nuspojave kemoterapije

Američki naučnici su pokazali kako je u eksperimentima na životinjama najmanje dvije trećine neželjenih lijekova apsorbirano pomoću filtera smještenog u glavnoj veni koja vodi dalje od mjesta tumora.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 11.01.19 u 08:25
http://bit.ly/2AIAs3F
Toksične nuspojave kemoterapije mogu biti smanjene spužvastim uređajem koji 'cijedi' ostatke lijekova za rak iz krvi prije nego što oštete mozak ili uzrokuju gubitak kose.
 
Američki naučnici su pokazali kako je u eksperimentima na životinjama najmanje dvije trećine neželjenih lijekova apsorbirano pomoću filtera smještenog u glavnoj veni koja vodi dalje od mjesta tumora.
 
Ako se rezultati budu mogli ponoviti u ljudskim testovima, ovaj uređaj bi mogao dopustiti liječnicima da koriste lijekove u višim dozama koje bi obično bile previše toksične da bi se mogle koristiti u medicinske svrhe, piše Independent.
 
Filter je inspiriran apsorberima koji se koriste za uklanjanje neželjenih nečistoća poput sumpora iz goriva i djeluje kao stentovi koji se rutinski koriste u kardiovaskularnoj medicini, kažu naučnici sa Univerziteta u Berkleyu.
 
"Doslovno smo uzeli koncept iz rafiniranja nafte i primijenili ga na kemoterapiju", rekao je profesor Nitash Balsara, jedan od autora studije objavljene u ACS Central Science.
 
"Hirurzi u krvotok stavljaju spužvu kao stent, i ostavljaju je unutra tokom trajanja kemoterapije, možda nekoliko sati.''
 
"Ispitivanje je provedeno na svinjama i testirano na lijeku doksorubicinu koji se koristi tokom kemoterapije za liječenje karcinoma jetre. Uređaj, nazvan "kemofilter", ima strukturu saća obloženu polimerom koji reagira s lijekom i sprječava njegovo oslobađanje - slično katalizatoru u ispušnom sistemu automobila.
 
U eksperimentima na svinjama uređaj je 'zarobio' 64% lijeka koji bi inače cirkulirao u tijelu, nanoseći štetu imunološkom sistemu i uzrokujući čireve, mučninu i druge simptome. Nuspojave doksorubicina kod ljudi uključuju gubitak kose, anemiju i povećani rizik od infekcije, budući da cirkulirajući lijekovi uništavaju osjetljive folikule kose i krvne ćelije, prema Macmillan Canceru.
 
Dr. Steven Hetts, jedan od autora, kaže da ako se pokaže djelotvornim na ljudima, uređaj bi se mogao brzo odobriti za pacijente jer je to implant koji se može ukloniti.
 
"Razvijamo ovo oko raka jetre jer je to velika prijetnja javnom zdravstvu - svake godine pojavi se nekoliko desetaka hiljada novih slučajeva", dodao je.
 
"Ali ako razmislite o tome, možete koristiti ovakav pristup za bilo koji tumor ili bilo koju bolest koja je ograničena na jedan organ, a želite apsorbirati lijek na venskoj strani prije nego što se distribuira i izazove nuspojave na drugim mjestima u tijelu."
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico