Naučnici proizveli aktivne sastojke kanabisa iz kvasca

U posljednjih nekoliko godina, naučna istraživanja su pokazala da marihuana ima niz potencijalnih medicinskih primjena, od ublažavanja anksioznosti i PTSP-a do smanjenja epileptičkih napada.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 03.03.19 u 12:43
http://bit.ly/2TaFH7s
Stoljećima smo se oslanjali na sićušnu gljivicu koja se zove pivski kvasac u proizvodnji tri vrlo bitne namirnice: hljeba, pive i vina. Međutim, sada su ga naučnici genetski modificirali za proizvodnju tetrahidrokanabinola (THC) i kanabidiola (CBD) - ključnih sastojaka marihuane.
 
Objavljujući svoje nalaze u časopisu Nature, tim je modificirao kvasac tako da sadrži niz gena koji se normalno nalaze u biljci marihuane. Projektirali su dva različita seta kvasca - jedan koji bi mogao proizvesti supstancu zvanu THCA, i drugi koji proizvodi CBDA. Kada se one zagriju, dobivamo THC i CBD.
 
U posljednjih nekoliko godina, naučna istraživanja su pokazala da marihuana ima niz potencijalnih medicinskih primjena, od ublažavanja anksioznosti i PTSP-a do smanjenja epileptičkih napada. Iako još imamo puno toga za naučiti o njenim učincima na tijelo, istraživanja sugeriraju da je sigurnije koristiti marihuanu nego alkohol i duhan, tako da možda i nije toliko iznenađujuće da su kanabis, njegovi ekstrakti i lijekovi koji sadrže THC sada legalni u različitim zemalja i državama širom SAD-a.
 
THC, psihoaktivni spoj u kanabisu, trenutno je odobren od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za liječenje mučnine koju doživljavaju pacijenti na kemoterapiji i za povećanje apetita kod pacijenata oboljelih od AIDS-a. U međuvremenu, CBD, koji utječe na mozak bez uzrokovanja stanja napušenosti, odobren je za liječenje epileptičkih napadaja u djece.
 
Prepreka za naučnike koji pokušavaju otkriti puni potencijal biljke marihuane jeste da se kemikalije u njoj pojavljuju u vrlo malim količinama i stoga ih je teško izvući. No, kvasac je mala elektrana koja može emitovati supstance za naučnike da ih proučavaju i potrošače da ih koriste.
 
"Za potrošača, prednosti su visokokvalitetni, jeftini CBD i THC: dobivate upravo ono što želite od kvasca", kaže Jay Keasling, profesor hemijskog i biomolekularnog inženjerstva i bioinžinjerstva na Univerzitetu Berkeley u Kaliforniji. "To je sigurniji i ekološki prihvatljiviji način proizvodnje kanabinoida."
 
Uzgoj biljaka marihuane šteti okolišu jer farme na otvorenom zagađuju vodu pesticidima i gnojivima, dok unutarašnje uzgajanje zahtijeva mnogo energije za održavanje umjetne rasvjete i ventilacije. Korištenje kvasca moglo bi značajno smanjiti utjecaj marihuane na okoliš.
 
Zanimljivo je da GM kvasac proizvodi i vlastite kanabinoide koje sama biljka ne proizvodi. Prema Keaslingu, postoji „mogućnost razvoja novih terapija temeljenih na novim kanabinoidima: onih rijetkih koje je gotovo nemoguće dobiti iz biljke, ili onih neprirodnih koje je nemoguće dobiti iz biljke.
 
"Kada čitate o slučajevima pacijenata koji imaju napade i kojima pomaže CBD, posebno kada su u pitanju djeca, shvatite da u tim molekulama postoji određena vrijednost, te da bi proizvodnja kanabinoida u kvascu mogla biti zaista nešto sjajno,'' piše Rachel Baxter za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico