Šta bi se dogodilo kad bi se istovremeno aktivirala svaka nuklearna bomba na svijetu?

15.000 bojevih glava je ekvivalent od 3 milijarde tona TNT-a i 15 puta jačine energije vulkana Krakatoa, najmoćnije vulkanske erupcije ikad.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 05.04.19 u 12:55
http://bit.ly/2VpksMi
Jeste li se ikad zapitali: "Kako bi bilo kad bi čovječanstvo odlučilo detonirati sve nuklearne bombe na Zemlji odjednom?
 
"Naravno da niste. To bi bilo apsolutno ludo za planetu. Znamo da su stvari prilično loše sada, ali ne trebamo ići u krajnost, zar ne?
 
Pa, ako vam je trebala potvrda da bi eksplozija svih nuklearnih bojevih glava na planeti bila strašna ideja, onda vam možemo samo savjetovati da pogledate ovaj uznemirujući video od Kurzgesagta.
 
Ovaj živopisni i potpuno užasavajući osmominutni videozapis već je pregledan više od 5 miliona puta na YouTube-u u samo dva dana.
 
Ako nemate osam minuta slobodnog vremena, dopustite nam da ukratko objasnimo neke od ključnih problema koji se ističu, piše Indy100.
 
U ovom trenutku na planeti Zemlji ima 15.000 komada nuklearnog oružja.
 
Trebale bi samo tri nuklearne bojeve glave da se uništi jedan od 4.500 gradova na Zemlji, što znači ukupno 13.500 za sve, čime bi ostalo 1.500 komada neiskorišteno.
 
15.000 bojevih glava je ekvivalent od 3 milijarde tona TNT-a i 15 puta jačine energije vulkana Krakatoa, najmoćnije vulkanske erupcije ikad.
 
Kada bi eksplodirala, stvorila bi vatrenu kuglu obima 50 km i eksplozivni val koji bi uništio sve u radijusu od 3000 kilometara.
 
Eksplozija bi se čula u cijelom svijetu, a val pritiska bi kružio oko svijeta nekoliko sljedećih sedmica.
 
Oblak 'gljiva' dostigao bi rubove Zemljine atmosfere i bio blizu svemira.
Ako bi se bomba detonirala u Amazonskoj prašumi Južne Amerike stvorila bi požar koji bi zapalio gotovo cijeli kontinent.
 
Zračenje bi ubilo sve unutar radijusa eksplozije, a okolina unutar nekoliko stotina kilometara bila bi nenastanjiva.
 
Amazonska prašuma bi bila potpuno uništena, a okoliš širom svijeta vrlo radioaktivan ali bi potpuno uništio čovječanstvo.
 
Nažalost, to nije ni najgori scenarij koji video predlaže. Kad bi ljudi minirali svaki komad urana na planeti i stvarali što više bombi, bilo bi katastrofalno.
 
Vjeruje se da je na Zemlji 35 miliona tona urana što je dovoljno za stvaranje ekvivalenta od 10 milijardi bombi iz Hirošime.
 
Još jednom, ako bi se detonirala u Amazonskoj prašumi, polovica Južne Amerike mogla bi vidjeti eksploziju.
 
Stvorio bi se krater širine 100 km, a krhotine bi tako daleko odletjele da bi neke od njih završile u svemiru.
 
To bi ubilo većinu velikih životinja i izazvalo oluje na cijeloj planeti, a potresi, jači nego ikad prije, uništili bi gradove.
 
Oblak pepela koji bi se stvorio omotao bi planetu i spriječio da sunčeva svjetlost dopre do površine, što bi dovelo do pojave globalne zime koja bi desetljećima spuštala temperature ispod nule.
 
Sav život na Zemlji bi izumro. Čak bi i Međunarodna svemirska stanica bila uništena zahvaljujući krhotinama. Mogli biste preživjeti ako ste pod zemljom ili vodom, ali samo dok traju zalihe.
 
Bili bi potrebni  milioni godina da se bilo koji oblik života ponovno pojavi na planeti.
 
Da ... to je sve malo previše, zar ne?
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico