Zašto se češemo i zašto je tako teško prestati?

Poslije nekoliko hiljada godina bavljenja problemom zvanim komarci, možda biste pomislili da smo mi, tehnološki napredni ljudi, pronašli način da se borimo protiv svraba (što je medicinski poznato kao pruritus) koji dolazi od ugriza buba i drugih izvora.

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 07.04.19 u 09:22
http://bit.ly/2VsBJUT
Ugriz komaraca postao je sastavni dio toplih ljetnih mjeseci, kampovanja, plivanja ili jednostavno boravka u našem dvorištu. Ali, tek nakon ugriza dolazi najgori dio: svrab.
 
Poslije nekoliko hiljada godina bavljenja problemom zvanim komarci, možda biste pomislili da smo mi, tehnološki napredni ljudi, pronašli način da se borimo protiv svraba (što je medicinski poznato kao pruritus) koji dolazi od ugriza buba i drugih izvora.
 
Imamo tretmane za mnoge druge uobičajene bolesti: Ako imate glavobolju, bolne zglobove ili manju zubobolju, aspirin, ibuprofen ili naproksen (Aleve) će vjerovatno ublažiti bol za nekoliko sati. Ali ne i svrab. Realnost je da ne postoji efikasan i dugoročan način da se oslobodimo onoga što izaziva svrab. Svrab je dosadan, ali može biti i ozbiljan problem. Neki pate od hroničnog svraba, a trenutno nema dokazanog lijeka.
 
Na nedavnom putovanju u Južni Teksas, svaki put kad bi izašao iz auta, ujela bi me nekolika komarca. Na kraju mog putovanja, moje ruke, vrat i leđa bila su puna crvenih tačkica koje su svrbile kao lude. Kada sam zatražio od doktora da mi preporuči najbolju krema za svrab, on me je uputio na uobičajene solucije poput kalaminskog losiona i hidrokortizona. Probao sam oboje, i nije dobro funkcionisalo nakon 10 minuta. Svrab bi se uvijek se vratio. Ponovo sam pozvao svog doktora, pitajući šta još mogu uraditi. Ne puno toga, rekao je.
 
"Na kraju, vjerovatno je bolje da koristite led", rekao je. "Nije savršeno, ali to bi trebalo da bude dovoljno."
 
Nije bilo dovoljno.
 
Umjesto toga, zapitao sam se zbog čega je ovu naizgled jednostavnu ljudsku nelagodu bilo tako teško otkloniti. Ispada da je odgovor bio složeniji nego što sam mislio. A tu je i tračak nade: istraživanje o svrabu je još uvijek u toku.
 
Diana Bautista, pomoćnica profesora ćelijske i razvojne biologije na Kalifornijskom Univerzitetu u Berkeleyju, kaže da je u posljednjem desetljeću naše razumijevanje akutnog svraba došlo do izražaja.
 
Znamo zašto koža svrbi nakon ugriza komaraca: Tijelo reagira na spoj koji insekt daje kroz usta kako bi spriječio da se krv koju siše ne zgruša. Naučnicima je zbunjujuća činjenica da, za razliku od dodira i drugih senzacija, svrbež nema određenu lokaciju u mozgu gdje je lokalizovan.
 
"To je vrlo složeno i znači da u mozgu nema niti jedne stvari koja bi riješila problem svraba", izjavio je Gil Yosipovitch, dermatolog i neurobiolog poznat kao "kum svraba", za Quartz. Yosipovitch je direktor Miami Svrab Centra na Univerzitetu u Miamiju.
 
Naše tijelo i mozak imaju brojne vrste receptora za različite vrste osjećaja i kako ih obraditi, te mogu razlikovati nevjerojatan broj dodirnih inputa. Može osjetiti toplotu i hladnoću. Odmah zna kada dodirnemo komad drveta, čovjeka, ili krzno neke životinje.
 
Desetljećima, naučnici su mislili da su bol i svrab dio istog receptora, iako je bilo neizvjesno kojeg. Ali oni su bili u krivu. "Prije samo nekoliko godina bilo je ogromnih nesporazuma o svrabu", izjavio je Brian Kim, koji vodi Centar za proučavanje svraba na Medicinskom fakultetu.
 
Univerziteta Washington u St. Louisu. "Nije se posmatrao kao poseban biološki put. Tako da su ljudi mislili da je način da riješi svrab bolje proučavanje boli. "
 
2007. godine, naučnici koji sada rade u Centru za proučavanje svraba identificirali su prvi receptor specifični za svrab. Nazvan gastrin-otpuštajući peptidni receptor (GRPR), ovo otkriće je dovelo do velikih napredaka u razumijevanju temeljnih mehanizama svraba. Od tada je otkriveno je još nekoliko receptora specifičnih za svrab.
 
"Receptor je ekvivalent ključaonici ili bravi", kaže Kim. Različiti osjećaji zahtijevaju različite ključeve za otključavanje vrata osjećaju, a "svrab ima svoju bravu." Poznavanje vrste brava s kojom se bavite olakšava pronalaženje ključa za otvaranje.
 
Ciljanje receptora s lijekovima postalo je posebno učinkovit način za liječenje brojnih bolesti, uključujući hipertenziju, alergije i pretilost. Razumijevanje mehanike ovih receptora dramatično je poboljšalo sposobnost naučnikada identificiraju mjesto gdje se prvi put percipira svrab i kako se može liječiti.
 
Jednostavan način da razmislimo o tome kako se bol i svrab razlikuju je da razmotrimo našu reakciju na oba podražaja: bol stvara refleks povlačenja - na primjer, kada nehotice trznete ruku da se ne bi opekli. Svrab, u međuvremenu, dovodi do refleksa za češanje, neposredne potrebe da se zaustavi osjećaj svraba povlačenjem noktiju preko iritiranog područja. Svaki podražaj je drugi odgovor, uzrokovan različitim biološkim procesima s različitim evolucijskim izvorima.
 
Naučnicii zapravo ne znaju evolucijsku svrhu svraba, ali neki nagađaju da on služi kao vrsta odbrambenog mehanizma protiv parazita i insekata koji nas tjeraju da se češemo i time istjeramo organizam iz kože.
 
Naravno, postoje brojni razlozi zašto se češemo koji nadilaze ugrize insekata ili slučaj otrovnog bršljana. Suha koža, zarastanje rana i kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i atletsko stopala dovode do nekog oblika svraba. Svrab također  nesrazmjerno utječe na starije osobe.  Nedavna studija pokazala je da neki oblici hroničnog svraba mogu biti posljedica defekta imunološkog sistema nekih ljudi.
 
"Problem s svrabom je taj što toliko mnogo stvari dovode do svrbeža vlastitim putem, što zapravo nije slučaj s boli", kaže Kim. Rezultat toga je da su "tretmani za bol svjetlosnim godinama ispred tretmana za svrab".
 
Ali to se možda mijenja. Kim kaže da je njegov laboratorij nedavno napravio velike korake ka boljem razumijevanju odakle svrab dolazi i kako ga liječiti. U njegovom laboratoriju, pacijenti koji pate od hroničnog svraba doživjeli su "dramatična poboljšanja" u kliničkim ispitivanjima dvaju spoja: tofacitiniba i dupilumaba.. Međutim, oba lijeka imaju nuspojave i skupa su.
 
Ali, u toku su istraživanja za razvoj jeftinijih i izvedenih oblika liječenja svraba. Početni cilj tih studija je hroničan svrab, za koji neke studije tvrde da utječe čak na 15% populacije.
 
Ništa od ovoga vam neće odmah pružiti olakšanje na sljedećem putovanju, ali pomoć bi mogla uskoto doći, piše James Gathany za QZ.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico