Mačke znaju prepoznati svoja imena, otkrila studija

Iako su mnogi vlasnici mačaka nesumnjivo već sigurni da ih njihovi voljeni kućni ljubimci razumiju, nikada nije bilo mnogo dokaza koji bi to potvrdili.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 08.04.19 u 09:05
http://bit.ly/2Vwq1sa
Unatoč njihovoj rezerviranoj prirodi, mačke su zaista savršeno sposobne prepoznati svoja imena kada ih se zove, prema novoj studiji.
 
Iako su mnogi vlasnici mačaka nesumnjivo već sigurni da ih njihovi voljeni kućni ljubimci razumiju, nikada nije bilo mnogo dokaza koji bi to potvrdili.
 
Psi s druge strane, kao i majmuni, papige i delfini, svi su pokazali određeno razumijevanje ljudskog govora u testovima koje su proveli naučnici.
 
Sada, japanski tim kojeg je predvodio dr. Atsuko Saito na Univerzitetu Sophia proučavao je 78 mačaka iz okolnih kućanstava i "kafića mačaka" kako bi otkrili da li mačke također posjeduju tu sposobnost, prenosi Independent.
 
"Mačke su osjetljive na razlike u karakteristikama ljudskog glasa", napisali su autori u svom Scientific Reports radu.
 
"Neki vlasnici tvrde da njihove mačke mogu prepoznati svoja imena i riječi povezane s hranom."
 
Tim je stoga predložio hipotezu da mačke mogu razlikovati različite riječi, posebno vlastita imena.
 
Za svaku mačku, izgovorene su četiri različite riječi putem snimke u kojoj je snimljen naučnik ili vlasnik kako priča, nakon čega je uslijedilo njeno ime.
 
Prepoznavanje je definirano kao primjetan odgovor u kojem je životinja pomakla uši, glavu ili rep ili napravila buku.
 
Dok je većina mačaka u početku reagirala na riječi koje su im bile izgovorene, njihov interes se smanjivao dok se popis čitao.
 
Međutim, primjećena je reakcija dok je naučnik čitao posljednju riječ - ime životinje.
 
Dr. Kristyn Vitale, koja proučava vezu između ljudi i mačaka na državnom Univerzitetu Oregon i koja nije sudjelovala u istraživanju, rekla je kako ovi rezultati "imaju potpuni smisao".
 
Međutim, izjavila je za Associated Press kako nije mislila da ovi rezultati znače da životinje svom imenom dodjeljuju osjećaj sebe, već samo uče da prepoznaju zvuk.
 
Tim se složio da, unatoč očiglednom shvaćanju koje pokazuju njihovi ispitanici, mačke vjerovatno ne pridaju duboko značenje svojim imenima.
 
Umjesto toga, one vjerovatno uče povezivati zvuk svojih imena s nečim pozitivnim poput hrane, ili nečim negativnim kao što je predstojeće putovanje veterinaru.
 
Autori su također primijetili da su mačke koje žive u 'kafićima mačaka' manje u mogućnosti razlikovati svoja imena i imena njihovih kolega stanovnika.
 
To je vjerovatno zato što u tim ustanovama, koje često mogu ugostiti desetke životinja, mačke povezuju sva imena s poznatim nagradama ili kaznama.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico