Autoput opet zaobilazi najmnogoljudniju regiju u BiH

Građani Tuzle, Bijeljine i drugih opština Sjeveroistočne Bosne opet su isključeni iz infrastrukturnih projekata te i dalje ostaju slijepo crijevo na mapi BiH

AUTOR: Mirza Begić
OBJAVLJENO: 24.01.17 u 15:37
OSVJEŽENO: 24.01.17 u 15:37
http://bit.ly/2jV7juj
U medijima se pojavila informacija da će autoput na dionici Sarajevo - Beograd koštati oko €800 miliona. 

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će gradnja autoputa i rekonstrukcija pruge između dva grada pomoći još boljem povezivanju građana Srbije i BiH. 

Prema njenim riječima, postoji problem sa carinama, odnosno postoje dvije carine, a treba ih objediniti u jednu da bi se obavljao kargo između dvije zemlje.

Ministrica Mihajlović je za RTS navela da će Srbija i BiH zajedno raditi rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo, za šta postoji interes obje strane.

Podsjetila je da se danas od Beograda do Sarajeva putuje oko pet sati, a dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara, od čega je oko 60 kilometara na teritoriji Srbije.

Modernizacija pruge mogla bi da bude završena za oko dvije godine, ali uporedo s tim radimo i na efikasnijim procedurama na granici kako bi se skratilo vrijeme putovanja robe željeznicom”", rekla je Mihajlović.

Ona kaže da će Srbija i BiH zajedno raditi i na održavanju 11 mostova koji spajaju dvije zemlje i da je za sanaciju svih mostova potrebno gotovo €7.000.000. Procjenjuje se da bi cijeli posao mogao da bude završen za najviše godinu dana.

Građani Tuzle, Bijeljine i drugih opština Sjeveroistočne Bosne opet su isključeni iz infrastrukturnih projekata te i dalje ostaju slijepo crijevo na mapi BiH.