Članovi Sindikata MUP-a TK sami sebi dodjeljivali novčanu pomoć, falsifikovali potpise

“Kada je Ferizović došao na mjesto zamjenika predsjednika, tada su on i Jasmir Serbedžić na nelegalan način isposlovali da on kao zamjenik predsjednika dobiva 100 maraka, a predsjednik 200 maraka. 240 za jednu, 240 za drugu komisiju i, kako imam informacije, i na svaku drugu komisiju - bilo je komisija za dodjelu paketića, za ugalj, za ovo, za ono.

AUTOR: FTV
OBJAVLJENO: 26.04.17 u 10:24
http://bit.ly/2q4dDAo
Kad smo upozoravali da kradu i policijski sindikati, nisu nam vjerovali. Prebrza vožnja ipak je skuplja bila za one koji su nabavljali sindikalnim miljenicima satove od 2.860 KM, a parkiranje pod pokroviteljstvom kantonalne vlade u Tuzli moglo bi biti preskupo i za miljenike policijskog komesara. Sindikalna blagajna bila je primaljiva, pa bi se rame uz rame sa kriminalcima mogli naći i šefovi kabineta, načelnici policijskih uprava, komandiri. Policija iz komisije za dodjelu paketića.

Prije godinu i po dana otkrili smo aferu u Sindikatu MUP-a Tuzlanskog kantona. Iz sindikalne kase nestalo je više od stotinu hiljada maraka, a novac su nezakonito trošili tadašnji predsjednik Sindikata Jasmir Šerbedžić, šef kabineta policijskog komesara Mersudin Ferizović, sekretar Sindikata Božana Gospavić i šef OKP-a PU-a Živinice Ahmo Muratović. Zloupotrebe je konstatovao Nadzorni odbor Sindikata kantonalnog MUP-a u svom izvještaju: “Utvrđeno je da se navedenom odlukom odobravaju sredstva na ime pomoći članovima Sindikata Šerbedžić Jasmiru, Ćosićkić Admiru, Gospavić Božani u iznosu od po 200 maraka, a da se Muratović Ahmi i Ferizović Mersudinu odobravaju sredstva u iznosu od po 100 maraka mjesečno počev od 1.1.2014.godine. U odlukama su navedena samo imena osoba kojima se odobrava pomoć, a ne razlog i svrha pomoći”.

Dakle, predistražne radnje su trajale godinu i po dana. I onda je donesena naredba o istrazi bez hapšenja. Za zloupotrebu položaja osumnjičeni su Mersudin Ferizović, šef kabineta policijskog komesara i predsjednik Skupštine Sindikata MUP-a TK-a, Jasmir Šerbedžić, zamjenik predsjednika Sindikata, Ahmo Muratović, načelnik OKP-a PU-a Živinice i bivši predsjednik Skupštine Sindikata, Jusuf Tufekčić pomoćnik komandira PU-a Lukavac, Admir Ćosićkić, blagajnik Sindikata i zaposlenik kantonalnog Ministarstva finansija, te Božana Gospavić, bivši sekretar Sindikata.

“U periodu od 2011. do 2014. godine su nezakonito i netransparentno trošili novac iz sindikalne blagajne Sindikata MUP-a TK-a. U samoj naredbi o provođenju istrage je navedeno da su u ovom periodu postupali suprotno i statutu i pravilniku o dodjeljivanju materijalne pomoći, da se ta materijalna pomoć dodjeljivala bez znanja i odluka ili pojedinih članova UO ili cijelog sastava UO-a Sindikata MUP-a TK-a. Stavlja im se na teret da su sebi ili drugome pribavili imovinsku korist u određenom iznosu”, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Tako je Mersudin Ferizović, predsjednik Skupštine Sindikata, sam sebi dodjeljivao finansijsku pomoć zbog izuzetno teške materijalne situacije, a novčanu pomoć je, čak, dobivao i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Safet Begić. U to vrijeme u rukovodstvu Sindikata bio je i Adem Aletić, koji je zbog nepodobnosti uklonjen iz Sindikata i istjeran iz policije.

On svjedoči o finansijskim malverzacijama koje su se dešavale u tom periodu: “Kada je Ferizović došao na mjesto zamjenika predsjednika, tada su on i Jasmir Serbedžić na nelegalan način isposlovali da on kao zamjenik predsjednika dobiva 100 maraka, a predsjednik 200 maraka. Problem je u Sindikatu bio što članovi Kantonalnog odbora nikada ne dobivaju pismene odluke na uvid nego samo broj odluke. Oni su napravili da je navodno na sastanku donesena odluka da zamjenik predsjednika Sindikata ima 100 KM mjesečno, što je van pameti. 240 za jednu, 240 za drugu komisiju i, kako imam informacije, i na svaku drugu komisiju - bilo je komisija za dodjelu paketića, za ugalj, za ovo, za ono. Na svaku komisiju su se dodavali i neovlašteno dobijali po 20 KM, a plus 100 maraka koje je Feriz dobivao. Oni su čak naknadno uveli sebi i pomoć koju su dobivali njih troje. Po 200 maraka svaki mjesec dodjeljivali su podobnim članovima Kantonalnog odbora. Imamo informaciju da su oni u Ministarstvu finasija, gdje radi naš blagajnik Admir Ćosićkić, imali treći račun. A za taj treći račun da je zadnja pomoć bila koju je Šerbedžić Jasmir kao predsjednik Sindikata dobio 1.000 KM pomoći. Isto tako su mi kolege predočile šta su radili za smrt policajca - ne znam o kojem policajcu se radi - ima 1.200 KM pomoć porodici za smrt policajca. Šta su oni uradili - dali su pomoć dva puta, kao navodno roditeljima i ženi, što je protiv statuta. A da su tu drugu pomoć od 1.200 KM oni podjelili međusobno”.

Sve to je konstatovalo i Tužilaštvo TK-a.

“Kada govorimo o Muratoviću i Ferizoviću, oni su osumnjičeni da su neovlašteno primali naknadu za rad u Sindikatu MUP-a TK-a, određeni dio se odnosi na dodjeljivanje jednokratne novčane pomoći. Na taj način su sebi pribavili korist. Postojale su situacije gdje su donesene odluke o dodjeljivanju materijalne jednokratne pomoći članstvu sindikata, da nisu postojale odluke UO-a, a da su navedeni određeni članovi sindikata kao da su dobili tu pomoć, međutim novac nisu nikada dobili nego su ovi osumnjičeni pribavljali sebi takvu korist”, navodi Arnautović. 

Među onima koji su navedeni da su dobili pomoć, a zapravo je nisu nikada dobili, nego je taj novac otišao u džepove osumnjičenih, jeste i Adem Aletić, koji zbog bolovanja nije mogao prisustvovati sjednicama Sindikata: “Ja sam bio na bolovanju, oni su potpisivali da ja prisustvujem na sjednici, moj potpis stavljali. Čak ima jedan primjer gdje piše - ima potvrda da sam ja preuzeo 350 maraka za smrt roditelja nekom u PS Srebrenik, a ja u bolnici ležao - nemam blage veze s time”. 

“Navedeni su određeni članovi Sindikata koji su takvu pomoć dobili, a da oni zapravo nikada nisu dobili taj novac nego su imovinsku korist pribavljali sebi osumnjičeni. Dakle, to su mnogo češće situacije. Mi ovdje govorimo o mnogo većem broju radnji koje su definisane naredbom o provođenju istrage, međutim mi u ovom momentu ne možemo iznositi takve informacije jer će se istraga nastaviti”, ističe Arnautović. 

I dok Tužilaštvo nastavlja istragu, osumnjičeni su na slobodi i bez problema rade na rukovodećim pozicijama u MUP-u. Prvi čovjek policije - policijski komesar Fadil Šljivić, čiji je šef kabineta osumnjičen u ovoj aferi, odbacuje svoju odgovornost, ali priznaje da je upoznat sa cijelim slučajem.

A nakon otvaranja istraga protiv Ferizovića i ostalih osumnjičenih, policijski komesar je više puta odlazio u Tužilaštvo TK-a kako bi lobirao da se obustavi suspenzija njegovog šefa kabineta i ostalih koji su umiješani u ovu aferu, bez obzira na pokrenutu krivičnu istragu. Stoga ne iznenađuje da komesar odbija i da pokrene disciplinski postupak protiv Ferizović i ostalih osumnjičenih.

“Mi poštujemo rad pravosudnih organa, poštujući pretpostavku nevinosti. Zbog čega neko nije poduzeo određene mjere, ako je bio obavezan, to trebate pitati one koji su odgovorni zato. Nisam ja adresa za takvu vrstu pitanja. Adresa je ministar unutrašnjih poslova, policijski komesar i predsjednik Nezavisnog odbora”, kaže premijer TK-a Bego Gutić.

Tako komesaru nije smetalo da Ferizovića nagradi i dodijeli mu čin samostalnog inspektora, skupa sa Džavidom Avdibašićem, koji je prije nekoliko dana uhapšen zbog odavanja službene tajne u aferi Šume TK-a. Činovanja podobnih i kompromitovanih kadrova za komesara Šljivića nisu sporna.

Osumnjičeni u aferi Sindikat brane se šutnjom. Ferizović se ne javlja na naše telefonske pozive, kao ni zamjenik predsjednika Sindikata Jasmir Šerbedžić, koji je i 2015. godine odbio da govori o ovoj aferi.

Aktuelni predsjednik Sindikata Dževad Velagić, pak, u svom izvještaju je opravdao kriminal u Sindikatu koji je dešavao godinama i zbog kojeg je otvorena istraga Kantonalnog tužilaštva. Po njemu je sve u redu, nema zloupotreba i sumnjivog trošenja. Jedino priznaje da Sindikat MUP-a TK-a čak četiri godine nije plaćao porez državi, odnosno da je njegovo rukovodstvo utajilo porez. Osumnjičeni u ovoj aferi nemaju straha za svoje pozicije jer je, pored menadžmenta MUP-a, na njihovoj strani i Vlada.

“Premijer nije ministar MUP-a, premijer nije komesar, premijer nije predsjednik Nezavisnog odbora. To su tri ključne osobe koje vode Ministarstvo unutrašnjih poslova. Premijer je prije dvije godine izašao iz MUP-a, nema ništa s tim ministarstvom. Imate ministra koji odgovara za rad Ministarstva”, odgovara Gutić

Aletić dalje tvrdi: “Bego Gutić drži Sindikat i MUP i sve drži. Bego Gutić je za predsjednika Sindikata sada postavio Velagić Dževada iz Banovića. Bego Gutić je jednom prilikom me nazvao telefonom i pokušao da lobira da Ferizović bude predsjednik Sindikata, na što sam mu ja rekao da ja podržavam Feriza, ali za zamjenika, a za predsjednika ne. Tako je i bilo, ja sam uspio da ostvarim svoje namjere. I da za predsjednika Sindikata izaberemo srednjoškolca, a Ferizović je bio zamjenik. Međutim, on nije bio zadovoljan time što je on zamjenik nego je na sve načine pokušavao da on bude glavni u Sindikatu. On se uvijek poziva na to da je on ispred menadžmenta MUP-a TK-a. Njemu ne može niko ništa dok je Bego Gutić gore - zato što je on igrač Bege Gutića”.

Da mu niko ništa ne može, potvrđuju i kadrovi gdje pred ministrom i komesarom postrojava buduće policajce koji bi se mogli ugledati baš na njega i slijediti njegov primjer. Zapisničar je na zvaničnim sastancima menadžmenat kantonalnog Tužilaštva i MUP-a. Sudjeluje sa komesarom na svečanostima elitne specijalne policije. Komanduje na antiterorističkim vježbama. 

Za razliku od njega, po naredbi komesara su obični policajci u Banovićima zbog uzimanja 20 maraka mita ekspresno suspendovani. Do sada je, nakon otvaranja krivične istrage, ukupno suspendovano 20 policajaca. Međutim, taj princip ne važi za Ferizovića i ostale osumnjičene jer su oni bliski menadžmentu MUP-a i uživaju njihovu bezrezervnu podršku. A kada ih suočimo sa konkretnim pitanjima, menadžmentu MUP-a najveći problem su istraživački mediji koji izvještavaju o kriminalu u MUP-u, piše FTV.