FBiH bez zakona o šumama - milionske štete na račun države, 'šumska mafija' ušla u politiku

Cijelom tom situacijom koja traje godinama najzadovoljnija je "šumska mafija“ – preuzela je poluge političke i financijske kontrole nad šumskim bogatstvom, uz vode najvećim prirodnim resursom. Šuma se masovno nezakonito sječe, a štete se svake godine mjere milijunima maraka. Nitko zbog toga nikome ne odgovara, pojedinci pune svoje džepove, a kola se lome na siromašnim ljudima koji zbog jednog ili dva stabla nezakonito posječena završavaju u zatvorima i plaćaju visoke novčane globe.

AUTOR: Dnevni list
OBJAVLJENO: 14.06.17 u 11:06
http://bit.ly/2ruCmxx
Kronologija kaže: federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izradilo je nacrt zakona o šumama, Vlada Federacije ga usvojili, a oba doma Parlamenta FBiH ga potvrdili. I na tome je sve stalo, a Federacija već devet godina nema Zakon o šumama i tko zna kada će ga dobiti.

Natezanje konopca

Analize i istraživanja kažu: BiH je europski rekorder po krađi šume i na zadnjem je mjestu u Europi kada se radi o zaštiti šumskog bogatstva.

Nove informacije kažu: Vlada Federacije jeste jednoglasno usvojila Nacrt Zakona o šumama, ali njegovo pretvaranje u prijedlog i usvajanje u Parlamentu na dugom je štapu jer su se posvađali SDA i HDZ i ne mogu, bolje reći neće da se dogovore i usuglase. SDA ne pristaje na zahtjev HDZ-a da se gazdovanje šumama prepusti općinama i županijama i "natezanje konopca“ se nastavlja. SDA smatra da HDZ hoće novim propisima o šumama iscrtati podjelu Federacije, a HDZ tvrdi da se takvim stavom SDA ruši Ustav Federacije uz optužbu da je svojevremeno usuglašeni nacrt federalni ministar Šemsudin Dedić prekrojio u "osobni prijedlog zakona koji neće dobiti našu podršku“. Dedić to odbacuje kao izmišljotinu.

Još 2009. godine Ustavni sud Federacije proglasio je Zakon o šumama neustavnim i dao je Parlamentu rok od šest mjeseci da ga promijeni i uskladi s ustavnim odredbama. To nikada nije urađeno i od tada su šume "Alajbegova slama“. U prazan prostor uskočile su županije i svaka za sebe skrojile je i donijele  svoj zakon po kojem se ravnaju čime su šume prestale biti državno vlasništvo! Cijelom tom situacijom koja traje godinama najzadovoljnija je "šumska mafija“ – preuzela je poluge političke i financijske kontrole nad šumskim bogatstvom, uz vode najvećim prirodnim resursom. Šuma se masovno nezakonito sječe, a štete se svake godine mjere milijunima maraka. Nitko zbog toga nikome ne odgovara, pojedinci pune svoje džepove, a kola se lome na siromašnim ljudima koji zbog jednog ili dva stabla nezakonito posječena završavaju u zatvorima i plaćaju visoke novčane globe.

Inače, podaci kažu da se šume u državnom vlasništvu prostiru na 1.246.300 hektara Federacije, a privatne na 277.000 hektara. Županijski zakoni potpuno su razvlastili Federaciju u upravljanju i gospodarenju šumama i uskratili joj nadležnosti koje su propisane ustavnim odredbama. To je omogućilo gospodarima šuma u županijama da rade šta  hoće – od nezakonite sječe do prodaje šumskih sortimenata kome hoće i po cijenama kakve oni odrede.

Borba za plijen

I dok se SDA i HDZ svađaju, a prirodno bogatstvo uništava, državne vlasti, prije svih Vijeće ministara i Parlament BiH šute i ne staju u obranu šuma, šumskog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta koje je slovom Ustava u državnom vlasništvu. Osim toga, postoji i odluka visokog predstavnika kojom je pod privremenom mjerom zabrane raspolaganje i prijenos vlasništva nad prirodnim bogatstvom do donošenja državnog zakona. To praktično znači da je svaki prijenos vlasništva nad šumama pravno ništavan i nad tom imovinom može postojati jedino pravo korištenja s tim da je jedini titular država, odnosno da pravo upravljanja javnim dobrima i prirodnim bogatstvima dijele jedino država i entiteti.

Oporba cijelu ovu situaciju smatra kulminacijom krize, a prof. Dženan Džonlagić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije kaže da se zapravo radi o tome tko će od dvije vodeće stranke više uzeti, a ne o traženju boljeg rješenja za građane i državu. On javno poručuje da je Vlada Federacije propala i da svako radi što hoće – Vlada glasa na svoj način, Zastupnički  dom Parlamenta na svoj, a Dom naroda na svoj i "ceh plaćaju građani“. Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić kaže da se SDA i HDZ ne svađaju zbog zakona nego zbog plijena i da je ono što pričaju samo predstava za građane koji su sve siromašniji.

Kako saznajemo, u posljednja tri, četiri dana bilo je bezuspješnih pokušaja usuglašavanja stavova o zakonu o šumama. Federalni premijer Fadil Novalić priopćio je da bi bilo dobro napraviti izvjesnu stanku u zasjedanjima Vlade, ali bez objašnjenja do kada i što to znači i donosi, piše Dnevni list.