GIKIL pred stečajem, dugovi veći od 200 miliona KM

A još nema ni optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje za višemilionski kriminal sumnjiči nekoliko članova Uprave GIKIL-a, ali i bivše predstavnike Vlade i KHK-a, koji su dozvolili GSHL-u da nezakonito upravlja državnom kompanijom

AUTOR: FTV
OBJAVLJENO: 18.06.17 u 09:22
http://bit.ly/2sDaLhM
GIKIL, koji upošljava oko hiljadu radnika, uskoro bi mogao u stečaj jer će se nakon arbitražnog postupka u Londonu udvostručiti dugovi u odnosu na ukupnu vrijednost kapitala. Vlada Tuzlanskog kantona i KHK, koji su stvarni vlasnici kompanije, pokrenuli su sudski spor pred tuzlanskim pravosuđem da bi ovu državnu kompaniju preuzeli od indijskog GSHL-a koji njome nezakonito upravlja. Odluke suda nema, jer je GSHL pokrenuo arbitražni postupak u Beču.

Sirene za uzbunu su se upalile - jasna poruka Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutiću koji su ih, kako kažu radnici GIKIL-a, izdali.

Radnici traže da se GIKIL spasi dok ne bude kasno i da se zaustavi višemilionski kriminal indijskog GSHL-a, koji više od jedne decenije nezakonito upravlja ovom državnom kompanijom. Dugovi i gubici GIKIL-a su veći od 200 miliona maraka, pa ovoj kompaniji uskoro prijete stečaj i likvidacija. Kantonalna vlada čeka da tuzlansko pravosuđe razriješi cijeli slučaj da bi se GIKIL vratio državi, a pravosuđe okončanje arbitražnog postupka u Beču, koji još nije ni počeo.

"Mi tražimo sigurnost kompanije. Da se osnuje Uprava preduzeća, koje sada nema. Jedan čovjek vlada i iznosi kapital, a Vlada gleda", tvrdi Zijad Kasumović iz Sindikata GIKIL-a.

"Samo želimo da radimo i da imamo svoju egzistenciju. Koksara daje dosta para i Kantonalnoj i Federalnoj vladi. Da se svi dignu, i Novalić i Izetbegović", dodaje radnik GIKIL-a Nurdin Đuzić.

U Kantonalnoj vladi priznaju da su nemoćni i da je promjena u sudskom registru i konačno vraćanje državne imovine državi u rukama tuzlanskog pravosuđa, koje više od godine ne može da donese konačnu odluku.

"Zamolio sam ih više puta da užurbaju te procese, da donesu presudu. Ono što očekujemo jeste da se nešto pomjeri s mjesta", kaže Srđan Mićanović, ministar industrije TK-a.

Zbog arbitražnog postupka u Beču Općinski sud u Tuzli, koji je registrovao GIKIL, prekinuo je postupak eventualne promjene strukture kapitala i upravljačkih prava, dok Kantonalni sud treba da razmotri žalbu KHK-a i Vlade, većinskih vlasnika GIKIL-a, koji traže da odluka bude donesena bez obzira na arbitražni postupak.

"Sudija je donio odluku o prekidu postupka. Viši žalbeni sud će utvrditi da li je prvostepeni sud donio pravilnu odluku da se prekine postupak, odnosno proglase nenadležnim i da je nadležan arbitražni sud", kaže Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

"To ne bih željela komentirati jer ja ne znam kakav je ugovor zaključen i u to se ne bih smjela upuštati", naglašava Indira Hadžimehmedović, predsjednica Kantonalnog suda Tuzla.

A još nema ni optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje za višemilionski kriminal sumnjiči nekoliko članova Uprave GIKIL-a, ali i bivše predstavnike Vlade i KHK-a, koji su dozvolili GSHL-u da nezakonito upravlja državnom kompanijom, javlja FTV.