Tužna realnost: Borci po kišnom vremenu spavaju ispred zgrade Vlade

Najhrabriji sinovi ove zemlje spavaju na kartonima, bez najosnovnijih uslova koje bi jedan čovjek trebao imati. S druge strane muk. Zgrada Vlade FBiH je prazna, baš kao i stomaci demobilisanih boraca i njihovih porodica. Danas je za vladajuće neradni dan!

AUTOR: NAP
OBJAVLJENO: 19.06.17 u 09:18
http://bit.ly/2sFW9OK
Demobilisani borci, od kojih je dio došao pješke iz Tuzlanskog kantona u Sarajevo, ne odustaju od svojih zahtjeva. Još su ispred zgrade Vlade FBiH, a kamera fotoreportera Patrije zavirila je i u šatore gdje je zabilježio tužne slike. Najhrabriji sinovi ove zemlje spavaju na kartonima, bez najosnovnijih uslova koje bi jedan čovjek trebao imati, piše Patria.

S druge strane muk. Zgrada Vlade FBiH je prazna, baš kao i stomaci demobilisanih boraca i njihovih porodica. Danas je za vladajuće neradni dan!

Opet ponavljaju da će ovdje ostati, na  sarajevskom asfaltu, sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Na pregovore ne pristaju jer vjeruju samo pisanoj odluci. Bez obzira na kišu i nevrijeme borci ostaju ispred zgrade Vlade.

Ni obraćanje resornog ministra Salke Bukvarevića nije dovelo do rješenja. Ministar Bukvarević je podržao zahtjev boraca da se ide ka jednoj boračkoj organizaciji i informirao ih da je u svih deset kantona završena javna rasprava o Nacrtu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja te da će biti pristupljeno izradi Prijedloga zakona koji će razmatrati Vlada FBiH i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Naglasio je da će time značajno biti smanjen broj postojećih udruženja i dobiti na reprezentativnosti.

No, borci su i dalje tu. Oni traže zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

Svi su proveli rat boreći se za ovu zemlju, a danas se bore da prežive. Poručili su kako se dugo bore za svoja prava i da će se, ako treba, preseliti ispred ove institucije kako bi se zahtjevi ispunili.