​Uvjerljiva pobjeda Emmanuela Macrona na parlamentarnim izborima

Macron, najmlađi francuski vođa od Napoleona, koji nikada prije nije bio na dužnosti, je iskoristio rastuću odbojnost prema političkoj eliti za koju javnost misli da nema dodira sa stvarnošću i frustracije javnosti zbog neuspjeha vlade da stvori nova radna mjesta i jači ekonomski rast kako bi pobjedio na predsjedničkim izborima.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 19.06.17 u 11:09
http://bit.ly/2sG9wOM
Vlada predsjednika Emmanuela Macrona u ponedjeljak je obećala kako će obnoviti politiku u Francuskoj, budući da su konačni službeni rezultati pokazali kako je Macronova stranka osvojila ubjedljivu parlamentarnu većinu koju je novi predsjednik i želio kako bi proveo svoje planirane reforme.

Macronova centristička stranka LREM i njihov saveznik iz desnog centra Modem su osvojili 350 mjesta od ukupno 577 u donjem domu na izborima koje je okarakterisao najniži odziv birača nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

Glasnogovornik vlade, Christophe Castaner izjavio je kako visoka stopa apstinenata, odnosno više od 50% birača koji su ostali kući, predstavlja neuspjeh političke klase i pokazuje potrebu za promjenom politike u Francuskoj.

"Prava pobjeda se nije dogodila sinoć, ona će de desiti za pet godina kada zaista promjenimo stvari", rekao je Castaner za RTL radio.

Iako je osvojio manju većinu od one koju su mu ankete predviđale, Macron je uspio 'pomesti' francuske najjače stranke poput Socijalističke i konzervativne Republikanske stranke koje su se decenijama izmjenjivale na vlasti.

"Pobjeda Centra" je glasio naslov ljevičarskih novina Liberation., dok je u finansijskim novinama pisalo "Uspješna kocka".

Castaner je rekao kako će premijer Edouard Philippe i njegova vlada podnijeti ostavku kasnije tokom dana i formirati novi kabinet u narednim danima. Rekao je kako vjeruje da će Philippe biti ponovno imenovan premijerom.

Visoka stopa apstinencije u nedjelju znači da će Macron morati pažljivo provoditi reforme u zemlji sa snažnim sindikatima i historijom uličnih protesta što je mnoge vlade natjeralo da povuku nove zakone.

Macronova dvostruka pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima označava kraj stare političke klase.

Macron, najmlađi francuski vođa od Napoleona koji nikada prije nije bio na dužnosti, je iskoristio rastuću odbojnost prema političkoj eliti za koju javnost misli da nema dodira sa stvarnošću i frustracije javnosti zbog neuspjeha vlade da stvori nova radna mjesta i jači ekonomski rast kako bi pobjedio na predsjedničkim izborima.

Njegova jednogodišnja stranka je popunila politički prostor stvoren zbog zbrke unutar Socijalističke stranke i Republikanske, a u nedelju su ostvarili rezultate koji su se prije godinu dana činili nevjerovatnim.

"Nema sumnje da je došlo do kolapsa Socijalističke stranke. Predsjednik republike ima sve ovlasti," izjavio je Jean-Christophe Cambadelis kasno u nedjelju nakon što je najavio podnošenje ostavke na mjesto lidera Socijalističke stranke.

Na ovim izborima je rekordan broj žena izabran u parlament, uglavnom zbog Macronove odluke da ponudi liste kandidata koje poštuju spolne kvote.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico