Španija neće tražiti pravo na Gibraltar u pregovorima o Brexitu

Premijerka May je tada izjavila kako je vlada "čvrsto privržena" Gibraltaru i 30.000 stanovnika, od kojih je čak 96% glasalo za ostanak u EU

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 10.08.17 u 15:20
http://bit.ly/2usl0HR
Španija neće "ugroziti" sporazum Velike Britanije o Brexitu tako što će insisitrati na promjeni statusa Gibraltara, rekao je ministar vanjskih poslova Španije.

"Neću sporazum između EU i Ujedinjenog Kraljevstva uvjetovati povratkom suvereniteta nad Gibraltarom", izjavio je Alfonso Dastis za španske novine ABC.

Upute Evropskog vijeća o pregovaranju Brexita, objavljene u martu, su izazvale tenzije budući da u njima stoji kako će Španija uložiti veto na pitanje da li se Brexit odnosi i na Gibraltar.

Premijerka May je tada izjavila kako je vlada "čvrsto privržena" Gibraltaru i 30.000 stanovnika, od kojih je čak 96% glasalo za ostanak u EU.

Bivši lider Konzervativne stranke, Michael Howard je izjavio kako bi May bila spremna ići u rat kako bi zaštitila britanski prekomorski teritorij, kao što je to Thatcher uradila zbog Falklandskih otoka 1982. godine, prenosi Independent.

Gibraltar je 1713. godine predan Ujedinjenom Kraljevstvu, i ima populaciju od 30.000 ljudi od kojih se većina identificiraju kao Britanci.

Automatski je postao dio EU 1973. godine kada se Velika Britanija pridružila bloku, iako Gibraltar nije dio carinske unije.

"Nećemo prihvatiti nikakvu odluku koja negira naše pravo ili koja uključuje priznavanje nadležnosti Ujedinjenog Kraljevstva na dijelu teritorije koje nismo predali Sporazumom u Utrehtu," rekao je Dastis.

On se zalaže za prijedlog dualnog suvereniteta kojim bi Gibraltarci dobili dvojna državljanstva, špansko i britansko.

Gotovo 99% stanovnika teritorija odbacuje takvu ideju.

Glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavila je za novinsku agenciju AFP kako je vlada posvećena "potpunom uključivanju" Gibraltara pred početak pregovora o Brexitu.

"Velika Britanija će održati svoje obećanje Gibraltaru prema kojem nikada neće pregovarati o prijedlozima koji zahtjevaju da narod Gibraltara pređe u nadležnost druge države protivno njihovoj slobodnoj volji i demokratskim željama," izjavila je glasnogovornica.
 
Za Front Slobode prevela  Esma Klico