750.000 Katalonaca na protestima u Barceloni: "Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika"

​Nošeni emocijama građani Katalonije ne odustaju od nezavisnosti izglasane u parlamentu 27. oktobra

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 12.11.17 u 09:56
http://bit.ly/2yTuDBL
Stotine hiljada pristalica neovisnosti Katalonije izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći slobodu za zatvorene katalonske lidere i aktiviste optužene za svoje uloge u organizovanju zabranjenog referenduma za nezavisnot i pobunu protiv države Španije.

Građane su na proteste pod sloganom "Sloboda političkim zatvorenicima" pozvale organizacije Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural čiji su lideri zatvoreni nakon optužbi za pobunu prošlog mjeseca.

Španski Viši sud je zadržao u pritvoru osam članova smijenjene katalonske vlade i dvojicu čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural, dok se istraga o njihovim ulogama nastavlja. Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

U četvrtak je španski sud izdao potjernicu za smijenjenim predsjednikom Katalonije Carles Puigdemontom i četvoricom katalonskih dužnosnika, koji su nakon što ih je španska vlada smijenila odletjeli u Brisel. Španija traži od Belgije njihovo izručenje nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu. 

Carles Puigdemont je poslao video poruku prosvjednicima: "Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku, i mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala".

"U španskoj državi se ovako više ne može nastaviti. Evropska zajednico, prestani gledati u stranu", istaknuo je Puigdemont.

Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore: "Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika".

750.000 Katalonaca na ulicama Barcelone

Prema zvaničnim izvještajima policije, na ulice je izašlo oko 750.000 prosvjednika. Nosili su žute trake na reverima dok su u kilometrima dugoj povorci koračali Avenijom Marina, koja se pruža od plaže do crkve Sagrada Familia, slušajući govore članova porodica uhapšenih katalonskih dužnosnika i boraca za neovisnost.

Španska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

​Nošeni emocijama građani Katalonije ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu 27. oktobra, javljaju agencije. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije.

"Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika", pisalo je na velikom transparentu kojeg su prosvjednici nosili ulicama Barcelone, glavnog grada Katalonije.

"Pogledajte sve ove ljude ovdje", rekao je umirovljenik Pep Morales ubijeđen da će stranke koje se bore za nezavisnost pobijediti na izborima 21. decembra. "Pokret za nezavisnost je svaki dan sve jači", prenosi Independent.

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. "Niti korak natrag", vikali su, prenosi Hina.

"Sloboda, sloboda!", vikala je nepregledna masa noseći katalonske zastave. "Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja", rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis "Sloboda političkim zatvorenicima".

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika.

Na protest pod sloganom "Sloboda političkim zatvorenicima" nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak puštena iz pritvora u Madridu, nakon što je za nju uplaćena jamčevina od €150.000. Optužena je za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sud joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u protestima u subotu. 

Izbori 21. decembra - "za" ili "protiv" nezavisnosti Katalonije

Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi prosvjednici žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje "za" ili "protiv" nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, tisuće stanovnika izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španije. Dužnosnici triju španskih unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani - istaknuli kako prosvjednici i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.