SAD: Danica Roem porazila 'glavnog homofoba' i postala prva transrodna osoba izabrana u državno zakonodavstvo

Izborna utrka između 33-godišnje Roem i 73-godišnjeg Marshalla fokusirala se na saobraćaj i druga lokalna pitanja u distriktu Prince William

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 14.11.17 u 13:35
http://bit.ly/2jrrSAF
Danica Roem, iz Demokratske stranke, postala je prva transrodna osoba koja je izabrana u državno zakonodavstvo, nakon što je pobijedila republikanca Roberta Marshalla - koji se ranije sam nazvao "glavnim homofobom" Virginije.

Marshall je to izjavio 2006. godine kada je iznosio svoje mišljenje o homoseksualnim brakovima, a nedavno je predložio zakon o korištenju toaleta koji je sličan onome koji se prošle godine uz veliku polemiku usvojio u Sjevernoj Karolini. Njegov prijedlog zakona bi zahtjevao od ljudi da koriste toalet koji je u skladu sa spolom na originalnim izvodima iz matične knjige rođenih, prenosi Independent.

Kasnije je uklonio riječ ''originalni'' iz zakona – ali je izrazio nezadovoljstvo republikanskim komitetom koji je opisao prijedlog zakona ''odvratnim''.

Što se tiče Roem, bivše novinarke, prvi put je postala poznata javnosti u junu kada je pobijedila trojicu kolega demokrata i postala prva transrodna žena koja je osvojila prvu utrku za službu u državnoj vladi.

Prema rezultatima sa 19 od ukupno 20 izbornih mjesta, Roem je dobila 54% glasova. Hilary Clinton je također pobijedila u ovom distriktu osvojivši više od 54% glasova na izborima 2016. godine.

Izborna utrka između 33-godišnje Roem i 73-godišnjeg Marshalla fokusirala se na saobraćaj i druga lokalna pitanja u distriktu Prince William.

''Već 26 godina sam ponosan što se borim za vas i za našu budućnost,'' rekao je Marshall u poruci objavljenoj na Facebooku u utorak navečer. ''Iako smo svi željeli da večerašnji ishod bude drugačiji, duboko sam zahvalan za vašu podršku i trud tokom godina.''

''Nastavit ću se boriti za vas, ali u drugoj ulozi,'' dodao je u izjavi.

Roemine pristaše su prikupile gotovo $500.000 u donacijama, od kojih je veliki dio došao od LGBT zagovornika širom SAD-a. Prikupljeni iznos je bio skoro trostruko veći od Marshallovog. Njene pristaše su kucale na vrata više od 75.000 puta, navodi Washington Post, dok je Marshallov tim pokucao na 50.000 vrata.

Marshall je odbio ući u debatu sa Roem, zadržao je svoj raspored privatnim te je odbio većinu zahtjeva za intervju. Prvi put je osvojio mjesto u vladi 1992. godine.