Američki ambasador podnio ostavku zato što ne želi raditi za Trumpa

Feeley je u pismu poručio američkom State Departmentu da više ne može ispunjavati zakletvu koju je položio kako će "vjerno služiti predsjedniku i njegovoj upravi, čak i kada se ne slaže s određenim politikama".

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 12.01.18 u 19:32
http://bit.ly/2Ezlsoj
Američki ambasador u Panami, John Feeley odlazi s dužnosti jer više ne može služiti predsjedniku Donaldu Trumpu.

Feeley je u pismu poručio američkom State Departmentu da više ne može ispunjavati zakletvu koju je položio kako će "vjerno služiti predsjedniku i njegovoj upravi, čak i kada se ne slaže s određenim politikama", prenosi Reuters. 

Feeleyeva ostavka predstavlja kraj duge karijere u State Departmentu, kojem se pridružio 1990. godine nakon što je služio vojsku kao pilot helikoptera u marincima. Obavljao je diplomatske uloge širom američkog kontinenta. Na mjesto ambasadora Paname je postavljen 2015. godine, a njegov posljednji dan na dužnosti će biti 9. mart, prenosi Quartz.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Moral državnih službenika je značajno opao od kada je Trump preuzeo dužnost. Kako je predsjednik smanjivao obim međunarodne saradnje, Rex Tillerson je smanjivao broj zaposlenih u uredu.

Trumpov navodni komentar o afričkim narodima, koje je nazvao pogrdnim imenom, vjerovatno neće poboljšati raspoloženje među članovima američkog diplomatskog zbora.


Za Front Slobode prevela Esma Klico