Reuters: Republika Srpska povećala plate uoči izbora, kršeći na taj način sporazum s MMF-om

Novi zakoni o potrošnji u oba bh entiteta uveliko se smatraju dijelom kampanje vladajućih stranaka uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se održati 7. oktobra.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 05.07.18 u 07:29
http://bit.ly/2ITJT1x
Parlament Republike Srpske odobrio je u srijedu povećanje plata za 12.5%, čime su se prekršili uslovi dogovoreni u sklopu ugovora o zajmu s Međunarodnim monetarnim fondom, što je potez za koji se smatra da je ciljano napravljen uoči izbora planiranih za oktobar ove godine.
 
Izvršni odbor MMF-a je prošle sedmice u posljednjem trenutku odgodio sastanak na kojem je trebalo biti zaključeno odobrenje o narednoj isplati, navodeći kako je osoblju potrebno više vremena za procjenu nedavnih vladinih odluka o povećanju potrošnje, prenosi Reuters.
 
Ovaj potez zajmodavca uslijedio je nakon što je vlada Republike Srpske najavila kako će smanjiti porez na dohodak, povećati neto plate, održavajući ukupnu platu nepromijenjenom, čime je prekršila sporazum s MMF-om u okviru kojeg se ovaj entitet obavezao da neće povećavati plate.
 
Federacija BiH također je izazvala zabrinutost kod MMF-a planirajući usvajanje zakona sljedeće sedmice koji će proširiti prava boraca iz rata tokom devedesetih godina, što je potez koji nije dogovoren s MMF-om.
 
Poslanici u srpskom parlamentu usvojili su novi porez na dohodak i povećanje plata sa 44 glasa za od ukupno 83 mjesta. Poslanici opozicije ranije su napustili sjednicu zbog neosnovanog spora s poslanicima iz vladajuće koalicije.
 
Ministar finansija Zoran Tegeltija negirao je da su se prekršili uslovi MMF sporazuma, navodeći kako su se izdvajanje za plaće promijenila samo za zaposlenike s minimalnim platama i koji čine 1.1% ukupne radne snage u regiji.
 
''Ako moram birati između MMF-a i ovih radnika, očigledno je šta ću izabrati,'' rekao je Tegeltija u parlamentu.
 
Zakoni će stupiti na snagu u augustu.
 
Novi zakoni o potrošnji u oba bh entiteta uveliko se smatraju dijelom kampanje vladajućih stranaka uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se održati 7. oktobra.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico