Evropa uvodi vize za američke građane od 2021. godine

Trenutno, američki državljani ne trebaju vizu za putovanja u Evropu koja traju manje od 90 dana.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 11.03.19 u 08:31
http://bit.ly/2TwwUNi
Američki državljani koji putuju u Evropu morat će ponositi zahtjev za vizu od 2021. godine, izjavila je Evropska unija (EU).
 
Nova Europska viza za putne informacije i autorizaciju (ETIAS) bit će potrebna svim građanima SAD-a koji žele ući u bilo koju od 26 zemalja šengenske zone, piše Independent.
 
Šengensko područje se sastoji od 26 zemalja među kojima nema unutrašnjih granica, što omogućava ljudima da se slobodno kreću između nacija.
 
Trenutno američki državljani ne trebaju vizu za putovanja u Evropu koja traju manje od 90 dana.
 
EU je saopštila kako su nova ograničenja sastavljena "da bi se izbjegli daljnji problemi s ilegalnim migracijama i terorizmom", ali je naglasila kako će ETIAS viza nakon što se dobije vrijediti tri godine.
 
"ETIAS viza za Amerikance je višestruka viza s nekoliko ograničenja u cilju promicanja turizma uz zadržavanje visoke razine međunarodne sigurnosti", navodi se u saopštenju EU.
 
Većina ljudi koji žive u EU mogu putovati u SAD bez vize, ali to se ne odnosi na građane Poljske, Kipra, Rumunije, Hrvatske i Bugarske.
 
Građanima u tim zemljama potrebna je viza za posjete SAD-u.
 
EU je u više navrata poticala ukidanje ograničenja, a 2016. godine Evropska komisija objavila je izvještaj u kojem poziva vlasti SAD-a da ukinu te zahtjeve kako bi se osigurao "puni vizni reciprocitet".
 
Da bi dobili novu ETIAS vizu, građani SAD-a moraju imati "valjani pasoš, kreditnu ili debitnu karticu i email", rekao je glasnogovornik EU.
 
Maloljetnici će i dalje biti u mogućnosti ući u šengensko područje bez ETIAS vize, a za putovanje će im biti potreban samo pasoš.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico