Zašto se krajem ljeta javlja veliki broj osa?

Zašto se u kasnim ljetnim mjesecima iznenada pojavljuje sve više osa? Pa, to je sve povezano s načinom na koji se odrasle pčele hrane i kako se njihove kolonije mijenjaju tokom cijele godine.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 10.08.18 u 13:28
http://bit.ly/2AYke91
August je i želite uživati u lijepom pikniku na suncu s prijateljima. Međutim, dosadno zujanje signalizira dolazak malih napasti. Ali zašto se u kasnim ljetnim mjesecima iznenada pojavljuje sve više osa? Pa, to je sve povezano s načinom na koji se odrasle pčele hrane i kako se njihove kolonije mijenjaju tokom cijele godine.
 
Unatoč njihovoj antisocijalnoj prisutnosti na roštiljima i pikniku, ose su socijalni insekti, žive i rade zajedno u velikim kolonijama. Većina osa su ženke radnice koje se ne mogu reproducirati, pa troše svoje vrijeme odgajajući svoje sestare i poboljšavajući strukture gnijezda. Ovi radnici potiču od jedne kraljice ose, koja u proljeće osniva koloniju.
 
Zašto se armade osa spuštaju s neba krajem ljeta ima veze s hranom, ističe Sussex Wildlife Trust. Budući da radničke ose imaju tako sitan struk, imaju poteškoća s probavom insekata koje prikupljaju kako bi nahranili mlade kolonije. Stoga im je potrebna druga alternativa - kad hrane larve, gusjenice stvaraju slatku pljuvačku koju ose radnice mogu piti. Ukusno.
 
Kolonija raste i raste tokom ljetnih mjeseci, ali onda se kraljica prebacuje sa proizvodnje ženskih radnika na proizvodnju plodnih mužjaka i drugih kraljica. Ti pojedinci zatim odlete kako bi se reproducirali i započeli nove kolonije. Nove kraljice hiberniraju tokom zime i iniciraju kolonije u proljeće.
 
Nakon što stvori nove nasljednike, kraljica prestaje nositi jaja u potpunosti, što znači da radničke ose nemaju šta jesti jer nema više larvi. Zbog toga ose izlaze u divljinu u potrazi za drugim slatkim supstancama da piju. Naravno, one posežu za trulim voćem, ali nažalost, sendvič s džemom ili limenka kole će ih jednako namamiti.
 
Sklonost osa da konzumiraju trulo voće ima i drugi neželjeni učinak. Fermentirano voće zapravo ih može opiti, što znači da insekti koji se vrte oko vaše večere mogu izgledati malo više opušteno od normalne ose.
 
Ali te male napasti ne traju dugo. Hladnije temperature uzrokuju da cijela kolonija izumre - uključujući izvornu kraljicu - ostavljajući samo nove, hibernirane kraljice da nastave s novim kolonijama u nadolazeće proljeće, piše Rachel Baxter za IFLScience.
 
Dok oni mogu biti smetnja, ose su važni oprašivači i izvrsni u uklanjanju dosadnih štetočina koji uništavaju naše biljke. Dakle, ako vas nepoželjna osa poseti na pikniku, molimo vas nemojte je ubiti.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico