Čuvarkuća - uvijek živa

Biljka koju mnogi imamo u svojim dvorištima, osim što brzo pomaže kod bolova u uhu, odlična je protiv svih upalnih procesa u organizmu, reguliše probavu i jača imunitet

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 16.04.14 u 08:20
http://bit.ly/1ioaeUC
Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je, po starom narodnom vjerovanju, veoma posebna biljka koja kuću štiti od udara groma i požara, a ukućane od vještica i vampira. Kao što njeno ime kaže, ona ''čuva kuću'' od svih zala koja mogu zadesiti njene ukućane. Često je možemo vidjeti na krovovima kuća, zidovima i stijenama. Veoma je otporna na sve vremenske uslove, kao što i njen latinski naziv kaže, uvek je živa (sempervivum). Odatle potiču i njeni mnogobrojni nazivi kao što su vazdaživ, pazikuća, gromovik i sl. Nazivaju je još i divlje smilje, cmilje, uhovnik, uvara, cmilić.

Biljka je visoka od 5 do 50 cm. Ima mesnate, ovalne, sočne listove, sakupljene u rozete. Iz rozete izrasta stabljika sa sitnim, obično roze cvjetovima, ali mogu biti i bijeli, žuti i crveni. Biljka sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli, kao i druge mnogobrojne blagotvorne sastojke. Odlična je za jačanje imuniteta i kod svih unutrašnjih i spoljašnjih upala. Jestiva je, a najljekovitiji je njen sok. Naš narod je imao običaj da žvaće listiće čuvarkuće ujutru prije doručka  za bolje verenje. Sok iz svježe cjeđenih listova može umanjiti bolove u uhu, a koristi se protiv zatvora i kod uboda insekata.

Kod bolova u uhu, dovoljno je samo nacijediti malo soka iz listova i ugrijati iznad ringle u kašičici. Nasuti u uho i leći na stranu. Bol prestaje veoma brzo. Vjerujemo da smo ovaj recept svi naučili od naših baka. Odatle i potiču nazivi uhara i uhovnik.

Od Čuvarkuće možemo, veoma lako, sami napraviti nekoliko ljekovitih preparata:

Ljekovita mast od čuvarkuće

Šaku smrvljenih listića ove biljke staviti u posudu sa malo vode i masnoće. Kuhati na tihoj vatri dok se ne odvoji masnoća, a zatim sipati u posude i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperatri. Čuvati u frižideru ili na nekom hladnom mjestu. Ova mast je odlična za sve vrste rana, kontuzija (nagnječenja), upala, opekotina i uboda od insekata.

Med sa čuvarkućom

Samljeti pola kilograma listova čuvarkuće, sipati u činiju i pomiješati sa kilogramom meda. Dobro umiješati smjesu i ostaviti da stoji sedam dana na hladnom i tamnom mjestu, gdje ne dopire sunčeva svjetlost. Jesti drvenom ili plastičnom kašičicom, dvije ujutru prije doručka. Ovaj preparat ojačava imuni sistem i liječi sve upalne procese u organizmu. Naročito je dobar protiv čireva i cisti. Za liječenje hemoroida u ovu smesu ubaciti i sok od cijeđenog limuna u kome je rastvorena soda bikarbona.

Čaj od čuvarkuće

Čaj se može pripremati i od sviježih i od sušenih listova čuvarkuće. Na četvrtinu litre vode stavi se oko desetak grama listova i kuha 15 minuta. Procijediti nakon dva sata i piti prije jela tri puta dnevno. Odličan je za sve probleme sa stomakom, čireve i obilne i bolne menstruacije.

Budući da je ova biljka izuzetno ljekovita, bilo bi dobro da je svi imamo u domovima, na balkonima ili u dvorištima. Ne zahtijeva puno pažnje, samo je bitno da bude na suncu. Čuvaće i nas i naš dom!