Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 09.10.18 u 10:33
http://bit.ly/2yonTbK
Transsibirska željeznica je sa svojih nešto više od 9.000 km tračnica koje povezuju Moskvu i Vladivostok najduža pruga na svijetu. Spaja evropski dio Rusije i glavne industrijske gradove sa središnjim i istočnim krajevima države. Nama, Bosancima i Hercegovcima kojima je, po jednom citatu Zuke Džumhura, "kućni prag najveća planina", uostalom kao i drugim žiteljima malih država na Balkanu, nije baš lako zamisliti putovanje vozom tokom kojeg prođete kroz 8 vremenskih zona.

Izgradnja je započela daleke 1891. godine, u isto vrijeme i sa istoka i sa zapada. Radnici s istoka su se susreli s radnicima sa zapadne strane 'na pola puta' već 1901. godine. Interesantno je da je za vrijeme najintenzivnije gradnje na pruzi radilo čak 90.000 ljudi, među kojima su bili i osuđenici kojima je u zamjenu za rad smanjena zatvorska kazna.

Pored ogromnog ekonomskog značaja za ruski izvoz, Transsibirska željeznica plijeni veliku pažnju turista koji žele iskusiti cijelo ili dio putovanja najdužom prugom na svijetu, vidjeti nevjerovatne krajolike i upoznati lokalnu kulturu i običaje.

Vožnja od Moskve do Vladivostoka traje sedam dana, odnosno tačno 153 sata i 49 minuta. Putnici mogu birati između tri klase smještaja u vozu. Prva klasa je najskuplja i vagon će te dijeliti sa još jednom osobom. U drugoj klasi se nalaze 4 ležaja, dok je treća klasa, popularni ruski 'Plackartni', vjerovatno najuzbudljivija. Naime, u jednom vagonu su obično smještena 54 ležaja što cijelom putovanju daje još veću draž i izazov.

Na putu do Vladivostoga, voz se kratko zaustavlja u Njižni Novogorodu, Permu, Ekaterinburgu, Omsku, Novosibirsku, Irkutsku i brojnim drugim mjestima.

Transmandžurska prati Transsibirsku liniju sve do Tarskaye, gdje im se putevi odvajaju i pruga nastavlja prema Kini, sa zavržnom destinacijom u Pekingu. Transmongolska se također podudara sa Transsibirskom sve do grada Ulan Ude, smještenog na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Nakon Ulan Ude, pruga nastavlja prema glavnom gradu Mongolije Ulan Bator i baš poput Transmandžurske, završava u Pekingu.

Pruga je elektrizirana cijelom dužinom tek 2002. godine.