Elon Musk: Umjetna inteligencija predstavlja "znatno veći rizik od Sjeverne Koreje"

Niko ne voli biti regulisan, ali sve (automobili, avioni, hrana, lijekovi itd.) što predstavlja opasnost javnosti je regulisano. Umjetna inteligencija bi trebala biti također

AUTOR: Business Insider
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 11:45
http://bit.ly/2ux8xTr
Elon Musk je u petak navečer putem Twitter računa uputio nekoliko upozorenja o umjetnoj inteligenciji.

"Ukoliko niste zabrinuti oko sigurnosti umjentne inteligencije, trebali bi biti. Umjetna inteligencija predstavlja veći rizik od Sjeverne Koreje", napisao je Musk na Twitteru nakon što je njegova startup kompanija 'OpenAI' imala iznenađujući nastup na turniru video igrica s nagradnim fondom od $24 miliona i pobijedilo najbolje svjetske igrače u video igrici 'Dota2'.

Musk tvrdi kako je robot OpenAI-a prvi koji je pobijedilo najbolje svjetske igrače u natjecateljskom eSportu, te je upozorio kako će sve moćnija umjetna inteligencija poput OpenAI-ovog robota morati biti obuzdana zbog naše sigurnosti, prenosi Business Insider.

"Niko ne voli biti regulisan, ali sve (automobili, avioni, hrana, lijekovi itd.) što predstavlja opasnost javnosti je regulisano. Umjetna inteligencija bi trebala biti također," objavio je Musk u drugom tweetu.

Musk je prethodno izrazio zdravo nepovjerenje prema umjetnoj inteligenciji.  Tesla i SpaceX upozorili su 2016. godina kako će ljudi, ukoliko umjetna inteligencija ostane nergulisana, biti na nivou 'kućnih mačaka' u poređenju sa sve jačim super kompjuterima. Napravio je tu usporedbu dok je raspravljao o potrebi za digitalnim slojem inteligencije koju je nazvao "neuralnom čipkom" za ljudski mozak.

"Mislim da je jedno od najboljih rješenja dodati sloj umjetne inteligencije. Treći, digitalni sloj koji može dobro i simbiotski djelovati s ostatkom vašeg tijela", rekao je Musk tokom Vox Media-ove konferencije o kodovima u Južnoj Kaliforniji.

Nanotehnolozi već rade na ovom konceptu.

"Ukoliko stvorimo neuralno sučelje visoke frekvencije sa vašim digitalnim oblikom, onda više nećete biti 'kućne mačke'," rekao je Musk.

Za Front Slobode prevela Esma Klico