Sportski savez TK: Ermin Jusufović i Nejra Džafić najbolji sportisti Tuzlanskog kantona u 2016. godini

Dodijeljene nagrade i priznanja najboljim sportistima

AUTOR: Mirza Begić
OBJAVLJENO: 03.02.17 u 13:03
http://bit.ly/2koQqqg
Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana manifestacija dodjele priznanja za najbolje sportiste Tuzlanskog kantona za 2016. godinu. 

Odbojkaš Ermin Jusufović i karatistkinja Nejra Džafić ponijeli su titulu najboljih sportista u prošloj godini.

Jusufović je član Sportskog kluba invalida u sjedećoj odbojci Sinovi Bosne iz Lukavca, a član je reprezentacija BiH još od 2001. godine. Sa reprezentacijom je čak osam puta bio prvak Evrope i tri puta prvak svijeta. Na Paraolimpijskim igrama dva puta se okitio zlatom i dva puta srebrom. 

"Sportski savez TK je izabravši osobu sa invaliditetom sa područja TK, cjenivši sportski rezultat u invalidskoj konkurenciji isključivo po svojoj sportskoj vrijednosti poslao najsnažniju i najhumaniju poruku sportskoj javnosti u BiH. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima onima koji su dali doprinos osvajanjem ovog sportskog rezultata, a posebnu zahvalnost želim uputiti svojoj porodici koja je podnijela najveću žrtvu na mom sportskom putu", kazao je Jusufović u svom obraćanju prisutnima.

Nejra Džafić je titulu najbolje sportistkinje zaslužila osvajanjem zlatne medalje na Svjetskom kupu za kadete, juniore i mlađe seniore koji je održan u Umagu. Državna je prvakinja u borbama do 21 godine u kategoriji do 68 kg, te viceprvakinja države u borbama u kategoriji do 61 kg. 

Članica je tuzlanskog Kluba borilačkih sportova Tuzla-Sinbra.

Interesantno je da je moj tata prije 40 godina bio jedan od deset sportista Tuzle, tako da sam ja ta koja nastavlja tradiciju. Obično sam bila ta koja je sjedila u publici i gledala svoje uzore na ovom mjestu, tako da vjerovatno među vama sjedi neko ko će biti ovdje na bini narednom periodu. Želim se zahvaliti treneru, porodici, klupskim kolegama te Sportskom savezu TK i žiriju koji je nagradio moj rezultat postignut u konkurenciji od 53 zemlje", kazala je Džafić.

Sinovi Bosne iz Lukavca proglašeni su za najbolju ekipu u kategoriji sportista invalida. 

Najbolja sportistkinja u ovoj kategoriji je Kadira Nukić, članica ženske ekipe Streljačko-invalidskog kluba Tuzla, dok je titulu najboljeg sportiste u prošloj godini ponio Mirsad Hasić iz istog kluba.

Karatistkinja Dina Mahmut proglašena je najboljom u konkurenciji kadeta, dok je Hamza Čajić proglašen za najboljeg sportistu u kategoriji juniora. 

Za najboljeg trenera je izabran Sakib Malkočević, a najbolja ekipa je seniorska ekipa tuzlanske Slobode. 

Na kraju su dodijeljena i priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u popularizaciji i razvoju sporta.