Nove Google "Pixel Buds" slušalice prevode 40 jezika u realnom vremenu

Slušalice su predstavljene u San Franciscu gdje je Google također predstavio svoj novi mobitel Pixel 2, Google kućni uređaj i još mnogo toga

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 09.10.17 u 12:45
http://bit.ly/2fVpFYY
Zamislite svijet u kojem biste mogli govoriti ili razumjeti bilo koji jezik bez potrebe da ga prvo naučite. Takvu budućnost obećava Google svojim novim proizvodom Pixel Buds.

Nove Google slušalice su predstavljene u San Franciscu gdje je Google također predstavio svoj novi mobitel Pixel 2, Google kućni uređaj i još mnogo toga.

Međutim, Pixel Buds su privukle najviše pažnje javnosti. Te bežične slušalice, koje dosta liče na Apple-ove slušalice Air Pods, su povezane žicom jedna za drugu i na prednjoj strani imaju dodirnu ploču, za IflScience piše Jonathan O'Callaghan.

Prema Googleu, slušalice u realnom vremenu mogu prevoditi 40 jezika koristeći postojeću google-ovu tehnologiju Google Translate. Samo trebate držati pravu slušalicu i reći, na primjer: "Pomozi mi da govorim francuski jezik." Kada progovorite sljedeći put, slušalice će glasno reproducirati prevod na francuskom jeziku. Ukoliko vam se neko obrati na francuskom, slušalice će vam prevoditi direktno na uho.

"To je kao da imate svog ličnog prevoditelja bilo gdje da krenete," stoji na blog postu Google-a. Na demonstraciji rada, tehnologija nije kasnila i s lakoćom je 'pokupila' sve zvukove.

Tehnologija možda zvuči kao magija, no Google Translate je već odavno afirmiran, iako nije uvijek potpuno tačan. Zbog toga je sasvim logično da Google primjeni tu tehnologiju na novom uređaju. 

U usporedbi s drugim velikim otkrićima, Google se poprilično nonšalantno ponašao prema ovom. No, ove slušalice bi mogle biti nevjerovatne. Zamislite da ste u mogućnosti otići u bilo koju državu svijeta i govoriti njihov jezik. Uopšte ne zvuči loše.

Google nije prva kompanija koja nudi sličnu tehnologiju. Skype i start up projekt Pilot rade na prevodu govora. No, slušalice Pixel Buds se izdvajaju od konkurencije budući da prevode u realnom vremenu, precizne su i pristupačne. Prodaja počinje u novembru ove godine po cijeni od $159.

Za Front Slobode prevela Esma Klico