Google: 83% uništenih telefonskih tornjeva u Portoriku privremeno će zamijeniti "solarni internet baloni"

Tehnološki gigant planira postaviti u zrak 30 balona iznad ostrva u okviru Projekta Loon nakon što je hiljade telefonskih tornjeva uništeno u oluji

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.10.17 u 10:21
http://bit.ly/2xACi72
Google će pokušati iskoristiti balone za emitovanje internet signala koji se napajaju solarnom energijom kako bi obezbijedio hitnu telefonsku recepciju u Portoriku nakon posljedica uragana Maria.

Tehnološki gigant planira postaviti u zrak 30 balona iznad ostrva u okviru Projekta Loon nakon što je hiljade telefonskih tornjeva uništeno u oluji, piše Independent.

Prema Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC), 83% telefonskih tornjeva nije u funkciji, dok komunikacijske kompanije pokušavaju na brzinu instalirati privremene jarbole.

FCC je potvrdila da je odobrila zahtjev kompanije Alphabet Inc, matične kompanije Google-a, u kojem stoji kako će kompanija raditi na "podršci licenciranim mobilnim operaterima za restauraciju ograničenih komunikacijskih mogućnosti" na ostrvu.

Baloni, koji putuju na ivici prostora, dizajnirani su kako bi proširili dostupnost interneta u ruralnim i udaljenim područjima širom svijeta, ali su također razvijeni za korištenje u naporima za ublažavanje katastrofa.

Google je pružio usluge hitne telefonije u okviru Projekta Loon u državi Peru ranije ove godine nakon velikih poplava.

Odluka je uslijedila kada je predsjednik FCC-a Ajit Pai najavio da će formirati operativnu grupu za oporavak od uragana sa naglaskom na rješavanju izazova s kojima se suočavaju Portoriko i Američki Djevičanski otoci.

"Bitno je da usvojimo koordinirani i sveobuhvatan pristup koji podržava ponovnu izgradnju komunikacijske infrastrukture i obnovu komunikacijskih usluga", rekao je Pai u saopštenju.

Milioni Portorikanaca i dalje žive u mraku nakon što su jaki vjetrovi i obilna kiša uništili 80% energetske infrastrukture otoka. Dvije sedmice kasnije, samo 9% stanovništva ima struju, navodi se u najnovijim vladinim podacima.

Google nije jedini tehnološki gigant koji pruža pomoć ovom otoku. Kompanija Tesla Inc je također najavila kako će poslati više instalatera za baterije kako bi pomogla u naporima za ublažavanje katastrofalnih posljedica uragana.

CEO Elon Musk je izjavio kako vjeruje da će moći obnoviti energetsku mrežu Portorika sa baterijama i solarnom energijom.

Musk je rekao da preusmjerava resurse iz drugih projekata kako bi popravio usko grlo Modela 3 i ''povećao proizvodnju baterija za Portoriko i druga pogođena područja.''

U međuvremenu, guverner Portorika Ricardo Rosello je napisao na svom Twitter profilu kako je imao ''odličan početni razgovor sa Muskom. Timovi sada komuniciraju; istražuju mogućnosti. Sljedeći korak će uskoro uslijediti.''


Za Front Slobode prevela Esma Klico