Sean Parker, prvi predsjednik Facebooka: Glavni cilj je privući i zadržati pažnju ljudi

"To je taj začarani krug društvene validacije, upravo ono što bi haker poput mene smislio da iskoristi ranjivost u ljudskoj psihologiji."

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 13.11.17 u 16:53
http://bit.ly/2AGKAZa
Većini ljudi uopšte ne treba reći da su ovisni o tehnologiji i društvenim mrežama. Ukoliko vam posezanje za mobitelom čim ustanete ujutro ne govori dovoljno, onda će to potvrditi veći broj naučnih studija i radova. Osobe koje su odgovorne za ovu savremenu ovisnost su priznale kako je to cijelo vrijeme i bio njihov plan, prenosi QUARTZ.

Poduzetnik iz Silikonske doline, Sean Parker, prvi predsjednik Facebook-a, izjavio je u intervjuu za Axios kako usluga "doslovno mijenja vaš odnos s društvom" i "vjerovatno ometa produktivnost na čudan način". I dodao je: "Sam Bog zna kako to utiče na dječiji mozak."

Glavni cilj Facebooka je privući i zadržati pažnju ljudi, rekao je Parker. "Proces razmišljanja koji je doveo do stvaranja ovih aplikacija, a Facebook je bio prvi od njih, bio je o tome: Kako prisvojiti što više vašeg vremena i svjesne pažnje na mreži?"

Rekao je i da se pažnja dobivala stvaranjem mogućnosti lajkanja ili komentarisanja, što je kod korisnika dovelo do lučenja dopamina, što je opet za rezultat imalo stvaranje novog sadržaja u obliku lajkova i komentara. 

"To je taj začarani krug društvene validacije, upravo ono što bi haker poput mene smislio, da iskoristi ranjivost u ljudskoj psihologiji."

Parker je rekao kako su izumitelji društvenih mreža, uključujući njega, Marka Zuckerberga i Kevina Systromasa, bili svjesni onog što rade. "I pored toga, opet smo to učinili."

Za Front Slobode prevela Esma Klico