ScanPyramid: Virtuelna realnost "teleportuje" turiste do Keopsove piramide

Zahvaljujući ovom postupku možemo da se teleportujemo u Egipat, unutar piramide, sa grupom i vodičem. Naš sistem omogućava da razgovaramo jedni s drugima u realnom vremenu. Novost u svijetu virutelne realnosti je da više niste izolovani već ste u grupi, čak i vaša porodica. Naravno možete da obiđete prostorije u koje ne biste mogli da uđete u pravoj piramidi

AUTOR: Kevin Inoks
OBJAVLJENO: 13.11.17 u 17:05
http://bit.ly/2AGixsN
Tim istraživača uključen u projekat ScanPyramid dospio je u svjetske vijesti protekle nedjelje kada su saopštili da su pronašli šupljinu u Keopsovoj piramidi. I mada ta šupljina ostaje misterija, detaljna mapa piramide u izradi tog naučnog tima, sada posjetiocima omogućava da istražuju njene dubine sa bilo kog mjesta na svijetu.

Ovo je pogled na Keopsovu piramidu u kojem je uživao mali broj srećnih ljudi. Ali uskoro će to postati uobičajeni pogled, nadaju se inženjeri na projektu ScanPyramid,  piše Kevin Inoks za VOA.

“Zahvaljujući ovom postupku možemo da se teleportujemo u Egipat, unutar piramide, sa grupom i vodičem. Naš sistem omogućava da razgovaramo jedni s drugima u realnom vremenu. Novost u svijetu virutelne realnosti je da više niste izolovani već ste u grupi, čak i vaša porodica. Naravno možete da obiđete prostorije u koje ne biste mogli da uđete u pravoj piramidi”, ističe Mehdi Tajubi, ko-direktor projekta "ScanPyramids"

Obilazak u virtuelnoj realnosti je moguć zahvaljujući tehnologiji specijalne projekcije slike koja pruža pogled na unutrašnjost Keopsove piramide bez presedana.

Ovo bi čak mogla da bude budućnost posjeta drevnih mjesta – posjetioci sa naočarima za virtuelnu stvarnost hodaju kroz Keopsovu piramidu sa vodičem, ulazeći u prostore koje nikada ne bi mogli da obiđu u stvarnom životu.

“Naša nova tehnologija nam pomaže da vidimo kroz kamen i da bolje spoznamo piramidu. Ovaj projekat je poboljšao mionsku tomografiju i možda će imati primjenu i u drugim naučnim poljima”, ističe Tajubi.

Tim istraživača na projektu “ScanPyramid” unutar piramide koristi mionsku radiografiju umjesto rendgenskih zraka. Mioni lako prolaze kroz čvrste predmete poput kamenja na piramidama što je i omogućilo timu istraživača da uoče šupljinu u Keopsovoj piramidi, koju niko do sada nije vidio.

Taj prostor dužine od oko 30 metara je nepristupačan.

“To otkriće, velika šupljina iznad Velike galerije je bilo iznenađenje. U martu 2016. smo na prvim miografijama vidjeli kraljevsku odaju i veliku galeriju. Ali kada smo primjetili horizontalnu liniju u blizini velike galerije, pomislili smo da to ima nekakav značaj. Zatim smo upotrijebili razne tehnike kako bismo definitivno utvrdili da postoji šupljina”.

Na žalost, šupljina bi zauvjek mogla da ostane misterija. Uprkos čvrstini piramide, rad u njenoj unutrašnjosti je veoma rizičan, i trenutno se ne planira bušenje grobnice, kako bi se istražila šupljina.