Bill Gates gradi svoj ''pametni grad'' - Belmont bi mogao biti razvojni i testni centar futurističke tehnologije

Grad će navodno biti napredna zajednicu sa komunikacijom i infrastrukturnom kičmom koja uključuje najsavremeniju tehnologiju dizajniranu na bazi brzih digitalnih mreža, centara za prenos podataka, nove proizvodne tehnologije i distribucionih modela, autonomnih vozila i autonomnih logističkih centara

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 14.11.17 u 15:16
OSVJEŽENO: 14.11.17 u 15:16
http://bit.ly/2hzD65D
Bill Gates je počeo iznositi svoje planove za izgradnju ''pametnog grada'' u Phoenixu u Arizoni, smještenog oko 45 minuta zapadno od centra grada na zemljištu veličine oko 10.000 hektara. Belmont, predloženo ime za grad, će prihvatati i poticati inovacije i tehnologiju. Jedna od Gates-ovih investicijskih kompanija je već obezbijedila $80 miliona za ovaj projekt.

Belmont Partners, agencija za nekretnine u Arizoni, su objavili u saopštenju kako će ''Belmont stvarati naprednu zajednicu sa komunikacijom i infrastrukturnom kičmom koja uključuje najsavremeniju tehnologiju dizajniranu na bazi brzih digitalnih mreža, centara za prenos podataka, nove proizvodne tehnologije i distribucionih modela, autonomnih vozila i autonomnih logističkih centara."

Poznato je kako je Bill Gates uvijek jedan korak ispred, a ovaj ''pametni grad'' bi mogao biti i razvojni i testni centar futurističke tehnologije. Što se tiče lokacije, predlaže se izgradnja autocesta koja bi prolazila kroz ovaj mali grad i vodila direktno do Las Vegasa. Promet do i od takvog velikog odredišta bi omogućio gradu samostalan rast i razvoj.

Sam grad će navodno biti prilično sličan ''običnom'' gradu, sa 1.500 hektara  kancelarijskih, komercijalnih i maloprodajnih prostora, 190 hektara za javne škole i više nego dovoljno prostora za privatne rezidencije.

Belmont Properties navodi kako će zemljište ''pretvoriti sirovi, prazni prostor u grad izgrađen sa svrhom baziran na fleksibilnom infrastrukturnom modelu." Ima izvrsnu lokaciju, dovoljno prostora i gotovo ništa drugo. Ovaj nedostatak postojeće strukture omogućit će da se ''pametni grad'' oblikuje u potpuno jedinstveni prostor. Belmont ima potencijal da unaprijedi dizajn i inovativnost, ali i da pomogne državi.

Ovo nije prvi predloženi ''pametni grad''. Postavljanje ''temelja'' je toku u Denveru, kao i u Kini gdje postoji projekt pretvaranja postojećih gradova u 'pametne gradove' pomoću tehnologije i inovacija, piše Chelsea Gold za IFLScience.

Za Front Slobode prevela Esma Klico