Zaboravite kiborge – Dolaze biohibridni roboti

A budućnost se, izgleda, dešava sada - eksploatišemo funkcije živih ćelija u umjetnim robotima kako bi optimizirali njihove performanse

AUTOR: LiveScience
OBJAVLJENO: 06.12.17 u 19:16
http://bit.ly/2AzhtsT
Možda će doći dan kada će ljudi poprimiti oblik kiborga sa integrisanim robotskim dijelovima kako bi poboljšali naše mogućnosti. Ali mnogo prije toga, može doći do naizgled suprotne vrste integracije, gdje će roboti imati ljudsko tkivo ili druge žive ćelije kako bi više ličili na ljude.

Ovi ''biohibridni'' roboti mogli bi biti obdareni mišićnim ćelijama koje bi im pomogle u izvođenju suptilnih pokreta. A na mikroskopskoj skali, sićućni roboti bi se mogli spojiti sa bakterijama kako bi ih navodili kroz tijelo u cilju izvođenja preciznih medicinskih procedura, prenosi Live Science.

A budućnost se, izgleda, dešava sada.

U novom pregledu studija, međunarodna grupa naučnika i inženjera opisala je stanje biohibridne robotike - polja koje ulazi u "duboku revoluciju i principa dizajna i konstruktivnih elemenata'' robota. Pregled je objavljen 29. novembra u časopisu Science Robotics.

''Ovo možete smatrati duplikatom cyborg-related koncepata,'' rekao je glavni autor Leonardo Ricotti sa Instituta BioRobotics u Školi za napredne studije Sant'Anna u Pisi, Italija. ''U ovom pregledu, eksploatišemo funkcije živih ćelija u umjetnim robotima kako bi optimizirali njihove performanse.''

Naučnici su stvorili robote svih oblika i veličina povećane kompleksnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Neki roboti funkcionišu dobro na linijama za montažu, vijcima za zatezanje ili zavarivanju metalnih listova. Minijaturni roboti manji od milimetra razvijaju se kako bi se stavili u tijelo da ubiju ćelije raka ili da pomognu u zarastanju rana.

Ali ono što nedostaje svim ovim fascinantnim robotima jeste raspon finog kretanja i energetske efikasnosti koju imaju živi organizmi i koja se razvila do savršenstva tokom perioda od nekoliko miliona godina,'' rekao je Riccoti za Live Science. Zbog toga je neophodno ugraditi elemente živih organizama u robote, rekao je on.

Kada bi pokreti i efikasnost robota bili usklađeni, naučnici bi ih mogli koristiti za istraživanje ljudskog tijela, praćenje dijelova okoliša koji su premali ili zamršeni za trenutne robote ili za proizvodnju proizvoda sa većom preciznošću, napisali su autori u studiji.
 
Djelovanje, ili koordinacija pokreta, predstavlja upornu prepreku robotici, rekao je Ricotti. Na primjer, roboti mogu biti dizajnirani tako da mogu jednostavno podizati teške utege ili napraviti precizne rezove, ali imaju poteškoća u koordiniranju suptilnih aktivnosti kao što je razbijanje jajeta ili milovanje tužne osobe. Njihovi početni pokreti su grčeviti.
 
Nasuprot tome, životinjski pokreti počinju lagano na mikro nivou dok se sklop molekularnih mašina aktivira unutar nervnih ćelija i kulminira u velikom mišićnom pokretu, navodi se u studiji.
 
Ovo povećava mogućnost da životinjsko tkivo, poput srčanih mišića ili mišića insekata pruži precizno aktiviranje i stabilan pokret kod robota. Primjera radi, grupa koju je predvodio Barry Trimmer sa Univerziteta Tufts, koautor Science Robotic rada, razvila je biohibridne robote nalik crvima koji se pokreću putem kontrakcije mišićnih ćelija insekata.
 
Drugi problem robotike je napajanje, posebno za mikro robote, u kojima uređaj za napajanje može biti veći od samog robota. Biohibridni roboti također mogu savladati ovu prepreku, rekao je Ricotti. Njegov kolega Sylvain Martel iz Polytechnique Montréal-a, također koautor Science Robotics rada koristi magnetotaktičke bakterije koje se prirodno kreću duž linija magnetnog polja kako bi transportovale lijekove do teško dostupnih ćelija raka. Martelova grupa može usmjeriti bakterije pomoću vanjskih magneta.
 
Međutim, postoje ograničenja vezana za ono što ovi biohibridni roboti mogu postići, kaže Ricotti. Žive ćelije se trebaju hraniti, što znači da će za sada ovi roboti imati kratak životni vijek. Također, biohibridni roboti mogu raditi samo u temperaturnim područjima pogodnim za život, što znači da se ne mogu koristiti na ekstremnoj toploti ili hladnoći.
 
Unatoč ovim izazovima, Ricotti i njegove kolege smatraju da se polje biohibridnih robota brzo razvija iz ''umjetnosti mogućeg'' u nauku ''pouzdane proizvodnje''.
 
Moguće je da će se u bližoj budućnosti naši kiborški potomci liječiti uz pomoć medicine biohibridne robotike – kojom će, bez sumnje, upravljati androidni doktor.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico