Samsung: Sljedeći model pametnog telefona mogao bi imati ekran s obje strane

U dizajnu izvorno podnesenom za patent Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) u aprilu 2017. godine, Samsung je predstavio tri moguća modela pametnih telefona uključujući i jedan koji ima ekran na stražnjoj strani

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 10.01.18 u 08:13
OSVJEŽENO: 10.01.18 u 08:13
http://bit.ly/2Euk1XZ
Kada je riječ o dizajnu pametnih telefona, čini se da je Samsung korak ispred svih drugih proizvođača mobilnih telefona. Ovaj južnokorejski tehnološki div prvi je lansirao telefon sa zaobljenim zaslonom. Kompanija je također podnijela zahtjev za patent za savitljive ekrane u 2017. godini. Sada, Samsung želi da njegovi pametni telefoni budu dvostrani, i to dodavanjem drugog zaslona na stražnjoj strani uređaja.
 
U dizajnu izvorno podnesenom za patent Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) u aprilu 2017. godine, Samsung je predstavio tri moguća modela pametnih telefona uključujući i jedan koji ima ekran na stražnjoj strani, piše Dom Galeon za Futurism.
 
Druga dva dizajna imaju ekran koji je zaobljen na dnu i zaslon koji se zaokreće sve do desne strane telefona. Za sva tri dizajna senzori rade na prepoznavanju načina na koji se pametni telefon drži. U slučaju stražnjeg zaslona senzor može utvrditi da li korisnik gleda u prednji ili stražnji zaslon.
 
Dodatni zaslon na stražnjoj strani pametnih telefona navodno ima svoje koristi. Najočiglednija je da korisnici ne moraju okretati telefon kako bi provjerili propušteni poziv ili tekstualnu poruku. Obavijesti se mogu brzo pregledavati pomoću ovog alternativnog zaslona, na način koji je možda bolji od postojećih Samsungovih modela sa zaobljenim zaslonom.
 
Međutim, Samsung nije prvi ili jedini proizvođač pametnih telefona koji razmatra ideju telefona sa ekranom na stražnjoj strani. U 2015. godini pojavio se projekat pametnih telefona sa dualnim zaslonom pod nazivom Siam 7x. Zatim, dvije godine kasnije, kineski proizvođač pametnih telefona Meizu plasirao je na tržište telefon sa dodatnim, malim ekranom pozadi, koji je skoro sličan onom u Samsungovom patentu.
 
Iako Samsung nije potvrdio da li će neki od ovih novih dizajna doći do procesa proizvodnje, ideja dvostranog telefona čini se posebno zanimljiva. Sudeći po tome kada je Samsung podnio patent za zaobljene ekrane u Galaxy Edge modelima, bilo je potrebno samo godinu dana prije nego što je telefon došao na police.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico