Da li će Facebook pokrenuti vlastitu kriptovalutu?

Najveća reforma menadžmenta u historiji Facebook-a otkrila je namjere ove društvene mreže da razvije blockchain tehnologiju, iako još uvijek nije jasno u koju svrhu.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 11.05.18 u 10:30
http://bit.ly/2jMsSfA
Najveća reforma menadžmenta u historiji Facebook-a otkrila je namjere ove društvene mreže da razvije blockchain tehnologiju, iako još uvijek nije jasno u koju svrhu.
 
David Marcus, bivši šef Facebook Messengera, ove sedmice objavio je da će voditi istraživačku blockchain grupu koja će direktno podnositi izvještaje tehničkom direktoru kompanije Mike Schroepferu, prenosi Independent.
 
Marcus je ovo objavio na Facebooku u utorak, 8. maja, nakon glasina da je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg zainteresiran za kreiranje vlastite kriptovalute. Međutim, objavljeno je veoma malo detalja o tome šta će Marcus i njegov tim zapravo raditi.
 
''Nakon gotovo četiri nevjerovatne godine rada na Messengeru, odlučio sam da je vrijeme da preuzmem novi izazov,'' rekao je Marcus.
 
''Organiziram malu grupu za istraživanje načina kako najbolje iskoristiti blockchain na Facebooku, počevši od nule.''
 
Blockchain entuzijasti vide tehnologiju kao način da Facebook riješi mnoge probleme s kojima se odnedavno suočava u vezi s privatnošću ljudi. Ovaj tehnološki gigant je prošlog mjeseca otkrio da su lični podaci do 87 miliona korisnika korišteni i kompromitovani.
 
Integracijom blockchain tehnologije u svoj poslovni model, Gaurang Torvekar, CEO blockchain društvene mreže za profesionalce pod nazivom Indorse, smatra da Facebook može spriječiti takve situacije u budućnosti.
 
"Iako postoje druge jeftinije i brže alternative za zaštitu privatnosti korisnika, blockchain omogućuje korisnicima kontrolu nad svojim podacima", izjavio je Torvekar za Independent. ''Ovo bi mogla biti atraktivna opcija za Facebook s obzirom na nedavni Cambridge Analytica skandal.''
 
S preko 2 milijarde korisnika širom svijeta, drugi mogući ishod Facebook blockchain grupe bio bi razvijanje vlastite Facebook kriptovalute.
 
Tako bi ova društvena mreža pratila druge tehnološke platforme kao što je Telegram, razvijajući vlastitog suparnika bitcoinu, čime bi se mogla ostvariti predviđanja bivšeg savjetnika Bijele kuće Gary Cohna o globalnoj kriptovaluti.
 
Cohn, koji je u martu podnio ostavku na mjesto ekonomskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je ove sedmice kako očekuje da će virutalnu valuta postati dostupna širom svijeta, ali da to neće biti bitcoin.
 
''Ne vjerujem puno u bitcoin,'' rekao je Cohn. ''Vjerujem u blockchain tehnologiju.''        
 
Prethodne špekulacije o tome šta bi Facebook mogao raditi s vlastitom kriptovalutom uključuju plaćanje svojim korisnicima za kreiranje i objavljivanje sadržaja.
 
Najava Marcusa da formira novi blockchain tim došla je samo nekoliko mjeseci nakon što je njegov šef, Mark Zuckerberg otkrio da je njegov ''vlastiti izazov'' za ovu godinu istražiti prednosti kriptovaluta i blockchain tehnologije.''
 
"Jedno od najzanimljivijih pitanja u tehnologiji upravo sada je centralizacija vs. decentralizacija", napisao je Zuckerberg na Facebooku 4. januara.
 
Šifriranje i kriptovalute ''oduzimaju moć centraliziranim sistemima i vraćaju je nazad u ruke ljudi,'' napisao je. Zainteresiran sam za dublje proučavanje pozitivnih i negativnih aspekata ovih tehnologija i kako ih najbolje iskorisiti na našim uslugama.''
 
Unatoč interesu Zuckerberga, Facebook je slijedio druge internet platforme kao što je Twitter zabranivši oglase koji promovišu kriptovalute i početnu ponudu novčića (ICO) – popularna metoda prikupljanja sredstava za startup koja je privukla prevarante.
 
Međutim, jedan od direktora politike za oglašavanje kompanije, Rob Leathern, izjavio je kako će se ova politika ponovo razmotriti kada Facebook bude imao više razumijevanja za ovo pitanje.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico