Holandski grad gradi prve 3D printane kuće koje su pogodne za život

3D printanje postaje ključan alat u velikom broju različitih industrijskih primjena – od tekućih metalnih alata za svemirske letjelice do 3D printanja živog tkiva. Čak je moguće izgraditi cijele kuće pomoću masivnih, industrijskih 3D printera – ali još uvijek se moraju pronaći trajni stanovnici.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 11.06.18 u 10:45
http://bit.ly/2MfMEwM
 
Kao dijete, vjerovatno ste čuli priču o tri male svinje. Ukratko, tri svinje izgrade kuće od slame, štapića i cigle. Na kraju, samo kuća od cigle izdrži napade bijesnog vuka. Moral priče? Težak rad se isplati.
 
Ali, u našoj futurstički-orijentisanoj basni postoji i četvrta svinja. Svinja koja je iskoristila sve što može i izgradila svoju kuću koristeći najsavremeniji 3D printer za beton – štedeći tone energije i smanjujući ukupan otpad u cjelokupnom procesu.
 
3D printanje postaje ključan alat u velikom broju različitih industrijskih primjena – od tekućih metalnih alata za svemirske letjelice do 3D printanja živog tkiva. Čak je moguće izgraditi cijele kuće pomoću masivnih, industrijskih 3D printera – ali još uvijek se moraju pronaći trajni stanovnici.
 
To će se promijeniti. Holandska građevinska kompanija Van Wijnen printa pomoću 3D tehnologije prve kuće na svijetu koje su zapravo pogodne za stanovanje (npr. mogu proći kućnu inspekciju) – barem tako tvrde. Dubbed Project Milestone, futuristički domovi printat će se u blizini grada Eindhovena, piše Victor Tangermann za Futurism.
 
Trenutno ima ukupno pet kuća, svaka jedinstvenog oblika i veličine koji pokazuju fleksibilnost najsavremenijih tehnologija. Budući da je printer u suštini ogromni betonski rasprskivač koji se pomiče duž dvodimenzionalne trake visoko u zrak, arhitekti mogu dizajnirati kuće u gotovo svakom obliku. Trenutno se kuće štampaju u dijelovima van lokacije, a zatim se prevoze na konačnu destinaciju. Pri završetku projekta, tim se nada da će izvršiti dodatne prilagodbe donošenjem printera na lice mjesta.
 
U cjelini, to rezultira pojednostavljenim procesom, pogotovo uzimajući u obzir da poslovi vezani za ciglu i malter mogu trajati do šest mjeseci. Pojednostavljena montaža nije jedina prednost koju 3D printanje može ponuditi uobičajenim metodama gradnje. Ovaj proces zahtjeva manji broj radnika, svodi troškove i eventualne nezgode na minimum, količina cementa i potreban transport zadržavaju se na minimumu, čime se  u konačnici smanjuje utjecaj na okoliš.
 
Van Wijnen futuristička vizija samo je jedna od mnogih projekata širom svijeta koji koriste 3D printanje za izgradnju jedinstvenih kuća. Startup ICON sa sjedištem u Austinu razvio je način printanja bungalova od 650 kvadratnih metara za samo 10.000 dolara, dok je startup sa sjedištem u San Franciscu uspio izgraditi kuću za samo 24 sata.
 
Ali, tehnologija iza strukture 3D printanja je i dalje u procesu nastajanja, a neke od njenih reklamiranih prednosti mogu biti preuveličane. Varijabilnost materijala na bazi cementa podiže pitanja o njihovom strukturalnom integritetu i ekološkom utjecaju. Kako posebno formulisane smjese cimenta utječu na kvalitetu zraka ili biorazgradivost? Potrebna su dodatna istraživanja kako bi 3D tehnologiju posmatrali potpunim uspjehom.
 
Ali jedna stvar je jasna: postoji mnogo uzbuđenja i opreznog optimizma iza ove tehnologije, a to će imati efekat prelijevanja na konvencionalne metode izgradnje. Međutim, malo je vjerovatno da će ove konvencionalne metode biti odmah u potpunosti zamijenjene – mnogo je vjerovatnije da će se 3D printanje proširiti i modificirati način na koji ćemo graditi kuće u bliskoj budućnosti. Osim toga, ko ne bi želio da kuće budu sigurnije, ekološki prihvatljive i i jeftinije za izgradnju?
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico