Više od 20.000 zaposlenika Googlea sudjelovalo je u protestima zbog seksualnog uznemiravanja

Više od 20.000 zaposlenika Google-a je sudjelovalo u masovnim protestima zbog načina na koji kompanija postupa s optužbama za seksualno uznemiravanje protiv direktora i rukovodioca.

AUTOR: The Verge
OBJAVLJENO: 05.11.18 u 08:22
http://bit.ly/2JEtsrP
Više od 20.000 zaposlenika Google-a je sudjelovalo u masovnim protestima zbog načina na koji kompanija postupa s optužbama za seksualno uznemiravanje protiv direktora i rukovodioca. Prema podacima od 30. septembra iz 2018. godine, Google ima 94.372 zaposlenika na globalnom nivou. Drugim riječima, više od 20% zaposlenika kompanije je sudjelovalo na protestima, prenosi The Verge.

Protesti su potaknuti rezultatima istraživanja New York Times-a čiji su novinari otkrili da je suosnivaču Androida, Andy Rubinu, plaćeno $90 miliona otpremnine nakon što se saznalo da je prijavljen zbog seksualnog zlostavljanja.

"Oči brojnih kompanija su uperene prema nama. Uvijek smo bili avangarda, pa ako mi ne pokažemo pravi put, neće niko drugi," izjavila je zaposlenica Google-a Tanuja Gupta.

Organizatori  protesta tvrde kako su u njima sudjelovali uglavnom zaposlenici na američkom tlu, ali i zaposlenici ureda koji se nalaze u Australiji, Brazilu, Kanadi, Njemačkoj, Indiji, Irskoj, Japanu, Nizozemskoj, Filipinima, Velikoj Britaniji, Singapuru, Švedskoj i Švicarskoj.

Organizatori protesta tvrde kako je generalni direktor Google-a, Sundar Pichai pristao na sastanak s nezadovoljnim uposlenicima u ponedjeljak, kada će pregledati pet zahtjeva.

Pomenuti zahtjevi uključuju:
  • Okončanje prisilnih arbitraža u slučajevima seksualnog uznemiravanja i diskriminacije,
  • Ukidanje nejednakosti u platama,
  • Transparentnost kada je riječ o izvještajima o seksualnom uznemiravanju,
  • Poseban proces za prijavljivanje zlostavljanja na siguran i anoniman način.

Organizatori također zahtjevaju mjesto u glavnom odboru kompanije.