Hong Kong želi sve svoje zatvore učiniti pametnim

Hong Kong planira koristiti robote i drugu vrstu tehnologije kako bi poboljšali način na koji se upravlja sa 8.300 zatvorenika koji su smješteni u kazneno-popravnim ustanovama.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 17.02.19 u 08:08
http://bit.ly/2BELrvj
Osiguravanje sigurnost u zatvoru nije lagan posao. Zatvorenici se mogu predozirati prokrijumčarenom drogom, pobiti se sa drugim zatvorenicima ili čak sami sebe ozlijediti.

Hong Kong planira koristiti robote i drugu vrstu tehnologije kako bi poboljšali način na koji se upravlja sa 8.300 zatvorenika koji su smješteni u kazneno-popravnim ustanovama. Najava poduzimanja pomenutih koraka neodoljivo podsjeća na scenarij poznate serije Black Mirror.

U četvrtak je Odjel za popravne službe u Hong Kongu (CSD) objavio svoj plan za razvoj "pametnog zatvorskog sistema". Prvi korak će biti testiranje nekoliko tehnologija na malom uzorku, a zatim implementacija tih istih tehnologija u više popravnih ustanova ukoliko budu imali željeni učinak, prenosi Futurism.

Jedna od tih tehnologija jeste i robotska rukakoja pregledava izmet novih zatvorenika i traži nedozvoljene supstance, poput droga. Taj posao su do sada radili čuvari pomoću drvenih štapova.

Druga implementacijska tehnologija se odnosi na 'pametnu narkuvicu' koja je slična fitness narukvicama koje se prodaju na tržištu. Ta pametna narukvica će pratiti vitalne znakove zatvorenika i mjesto boravka, te će obavještavati čuvare ukoliko primjeti nešto neobično, uključujući i znakove pokušava samoubistva.

Jedna ustanova, Zatvor Pik Uk, već testira "pametni" video nadzor. Sistem od 12 kamera imaju “funkcije za analitičko praćenje videa” koje mogu otkriti neobično ponašanje - kao što je zatvorenik koji se povrijedi ili onesvijesti.

Iako je malo vjerovatno da će ikome smetati to što će CSD predati obveze s izmetom robotima, nije teško vidjeti kako bi druge dvije tehnologije mogle biti kontroverzne.

Dvije kamere koje se koriste u zatvoru Pik Uk smještene su u zahodima i zbog toga su zamućene na ključnim mjestima, međutim nije poznato da li se to zamućivanje događa tokom snimanja ili retroaktivno.

Narukvice će skupljati vjerovatno najosjetljiviju vrstu podataka (biometrijske) i to na zatvorenicima koji ne moraju na to pristati.

"Kako će CSD koristiti i pohraniti podatke, te da li se mogu zloupotrijebiti su osjetljiva pitanja", izjavio je zvaničnik iz sektora socijalne skrbi Shiu Ka-chun. "Potrebno je da tačno navedu koje podatke narukvica prikuplja."

Dva zatvorenika u Hong Kongu počinila su samoubistvo 2018. godine, dok se 48 drugih povrijedilo. Ukoliko CSD uspije uspostaviti ravnotežu između prava na privatnost zatvorenika i njihove sigurnosti, možda će postaviti primjer za pametne zatvore ubudućnosti.