Amerika zaposlila rekordan broj robota u 2018. godini

"Roboti postaju sve bolji, jeftiniji i svestraniji", rekao je za Axios, "i stoga se mogu učinkovitije koristiti u više industrija."

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 03.03.19 u 12:44
http://bit.ly/2TaFGAq
Automatizacija više nije samo za automobilsku industriju.
 
Prema novim statističkim podacima koje je objavila Udruga za unapređenje automatizacije (A3), industrijska grupa koja promoviše automatizaciju, sjevernoamerička automobilska industrija dodala je 12 posto manje robota svojoj radnoj snazi u 2018. nego u 2017. godini.
 
Međutim, mnoštvo drugih industrija krenulo je u suprotnom smjeru - što je učinilo 2018. godinu rekordnom godinom za nove robotske radnike, piše Kristin Houser za Futurism.
 
Prema A3, proizvođači robota isporučili su kupcima ukupno 35.880 robota u 2018. godini, što je 7% više nego u 2017. godini. Od toga je 19.178 robota radnika otišlo u ruke automobilskih kupaca, u poređenju s 21.732 u 2017. godini.
 
U mnogim drugim industrijama zabilježen je značajan porast broja robota koji su dodani radnoj snazi - industrija hrane i proizvoda za široku potrošnju, nauke i elektronike zabilježila je porast od 48%, 31%, odnosno 22%.
 
"Dok je automobilska industrija uvijek vodila put u implementaciji robotike u Sjevernoj Americi, vrlo smo zadovoljni što su druge industrije nastavile prepoznavati prednosti automatizacije", izjavio je predsjednik A3 Jeff Burnstein u saopštenju za medije.
 
"I kako smo čuli od naših članova i na izložbama kao što je Automate, te prodaje i isporuke više nisu rezervisane samo za velike, multinacionalne kompanije", nastavio je. "Mala i srednja poduzeća koriste robote za rješavanje stvarnih izazova, koji im pomažu da budu konkurentniji na globalnoj razini."
 
Rob Atkinson, predsjednik Fondacije za informacijske tehnologije i inovacije, organizacije usmjerene na raskrižje tehnološke inovacije i javne politike, nije bio iznenađen nalazima A3 o povećanju broja robotskih radnika.
 
"Roboti postaju sve bolji, jeftiniji i svestraniji", rekao je za Axios, "i stoga se mogu učinkovitije koristiti u više industrija."
 
Ipak, očekivano ili ne, ove brojke su konkretan znak da se automatizacija širi kroz sjevernoameričku radnu snagu - a države se sada moraju početi pripremati za utjecaj koji će ona imati na budućnost.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico