Hiljade Kineza je kupilo ulaznice kako bi gledali koncert hologramske pjevačice

"Ona nije prava osoba tako da može biti sve što vi poželite. To je kao modificirani idol koji pripada samo vama."

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 05.03.19 u 12:06
http://bit.ly/2TmWxjO
Na hiljade fanova okupilo se u subotu u šangajskoj areni Mercedes-Benz kako bi prisustvovali neobičnom koncertu: izvedbi virtualne hologramske pjevačice Luo Tianyija u pratnji svjetski poznatog kineskog pijaniste Lang Langa, prenosi Futurism.

Holografska izvedba nije zasnovana na određenom pokretu i glasu stvarnog izvođača - način na koji su hologrami Michaela Jacksona i Tupac-a "nastupali" tokom posljednje decenije. Izvedba Luo Tianyija je rezultat šestomjesečnog napornog rada blizu 200 članova produkcijskog osoblja.

Budući da ne postoji kao prava osoba, Tianyi predstavlja intrigantnu viziju budućnosti zabave.

Njen glas i kompletna ličnost stvoreni su sofisticiranom tehnologijom, uključujući snimanje pokreta i 3D modeliranje. Zahvaljujući osobi koja je posudila glas virtualnoj pjevačici i glumici za snimanje pokreta, Tianyi je čak mogla u realnom vremenu komunicirati s pijanistom Lang Langom.

Luo nije jedini virtualni idol. U Japanu, gdje je taj trend i započeo, idoli bazirani na glasu softvera Vocaloid koji se nalazi u sintisajzerima Yamaha pretvorili su trend u tržište od milijardu dolara.

"Luo Tianyi je savršena", izjavio je Kit Cheung Jie, 17-godišnji srednjoškolac iz Hong Konga. "Ona nije prava osoba tako da može biti sve što vi poželite. To je kao modificirani idol koji pripada samo vama."