Danas u 17:00 sati Plenum radnika i građana TK

Otvoren je za sve, svako može učestvovati i svako ima pravo glasa

AUTOR: Front Slobode
OBJAVLJENO: 09.02.14 u 14:53
OSVJEŽENO: 09.02.14 u 14:53
http://bit.ly/LLv4A7
Danas u 17:00 sati u Kući plamena mira bit će održan Plenum radnika i građana Tuzlanskog kantona. Na Slanoj Banji sastat će se predstavnici svih grupa koje su učestvovale u protestima zajedno sa svim zainteresovanim građanima. Raspravljat će o daljim koracima u njihovom zajedničkom radu i o zahtjevima građana. Nakon ove skupštine bit će izdat novi proglas sa zaključcima.

Šta je plenum?

Plenum predstavlja skupštinu članova grupe ili više grupa, to je javni prostor za raspravu, bez zabrana i hijerarhije učesnika, na kojem se donose odluke. Otvoren je za sve, svako može učestvovati i svako ima pravo glasa. U njemu samo ne sjede predstavnici vlasti i organizacija, a to je prostor bez zabrana i pripada svima.

Ko god se osjeća pozvanim ili osjeća potrebu da učestvuje, to može bez ikakvih prepreka. Odluke na plenumu donose svi učesnici po principu većinske odluke, za ili protiv.

Plenum nema vođa, na sjednicama se biraju moderatori koji će upravljati diskusiju i određivati koliko vremena davati govornicima te podsjećati na redosljed tačaka dnevnog reda koje su utvrđene na početku. Na kraju svake sjednice bivaju izabrani moderatori za narednu sjednicu.

U plenumu ne postoje funkcije poput portparola, zastupnika i delegacija. Uz pristanak učesnika plenuma ili na prijedlog plenuma u javnosti istupaju osobe koje daju izjave ili intervjue.