Vremenska prognoza i stanje na putevima za 12. avgust

Prije podne padavine, uglavnom, u Krajini i na zapadu Bosne, a poslije podne i u večernjim satima i u ostalim područjima

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 08:36
http://bit.ly/2uxpzRm
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne padavine, uglavnom, u Krajini i na zapadu Bosne, a poslije podne i u večernjim satima i u ostalim područjima.

Tokom poslijepodneva je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra i gradom.

Vjetar, slab do umjeren, u Bosni sjevernih, a u Hercegovini južnih smjerova.

Jutarnje temperature od 14°C do 20°C, na jugu od 20°C do 25°C, a dnevne od 19°C do 25°C, na jugu i sjeveroistoku od 16°C do 27 °C. 

Tuzla, -, -. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Dnevna temperatura od 20°C do 39°C.

Banjaluka, umjereno oblačno, 16°C u 7.07. Prije podne pretežno oblačno uz pljusak kiše, poslije podne pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Dnevna temperatura od 16°C do 22°C.

Sarajevo, vedro, 17°C u 7.07. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Dnevna temperatura od 15°C do 24°C.

Mostar, vedro, 22°C u 7.07. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Dnevna temperatura od 22°C do 32°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na putevima 12. avgust 2017. u 6.30 sati:

Jutros se na putevima u BiH saobraća nesmetano, uz povoljne uslove za vožnju. Pojačana frekvencija vozila tokom dana, očekuje se na dionicama koje vode prema lokalnim izletištima, putevima prema moru, a posebno na graničnim prelazima.

Trenutno se duža zadržavanja bilježe na GP Doljani, gdje se na izlazu iz BiH čeka oko 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima pojačana je frekvencija vozila, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje zbog radova na deminiranju terena u mjestu Osojnica, od 08 do 16 sati mogu se očekivati povremene kraće obustave saobraćaja.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-17/3 Buna-Stolac.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju (uključujući i pješake, bicikliste i motocikliste) da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Napominjemo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za prelazak granice. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.