Vremenska prognoza i stanje na putevima za 8. oktobar

Poslije podne ili u večernjim satima u centralnim i sjevernim područjima Bosne moguća slaba kiša

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 08.10.17 u 07:59
http://bit.ly/2y1lXaY
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u jutarnjim satima u Hercegovini, na istoku i sjeveroistoku Bosne biti pretežno sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje.

U ostatku naše zemlje pretežno oblačno. Prema kraju dana i u večernjim satima smanjenje oblačnosti. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i sjevernim područjima Bosne je moguća slaba kiša ili rosulja.

Vjetar u Bosni slab zapadni i jugozapadni, a u Hercegovini, prije podne, slaba bura, a poslije podne zapadni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od 1°C do 7°C, na planinama do -2°C, jugu od 8°C do 11°C, a dnevne od 12°C do 18°C, na jugu do 21 °C.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura koja će poslije podne i oslabiti. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 14, na jugu od 14 do 18°C

Tuzla u 7.07 sati, vedro, 2°C. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno. Dnevna temperatura od 3°C do 18°C.

Banjaluka u 7.07 sati, vedro, 4°C. Prije podne i poslije podne oblačno. Dnevna temperatura od 5°C do 18°C.

Sarajevo u 7.07 sati, oblačno, 5°C. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno. Dnevna temperatura od 2°C do 14°C.

Mostar u 7.07 sati, vedro, 10°C. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno. Dnevna temperatura od 10°C do 20°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 8. oktobar 2017. u 6.30 sati:

Magla u jutarnjim satima mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale, u toku je sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj u tunelu potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Radovi se izvode i na magistralnom putu M-17, kod gradskog mosta u Konjicu, kao i u mjestu Donji Hadžići. Tokom dana, na oba lokaliteta, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

U toku su radovi u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, zbog čega je tokom dana moguće sporije saobraćanje.