Vremenska prognoza i stanje na putevima, 12. novembar

U noći na ponedjeljak jače naoblačenje sa sjeverozapada će se postepeno proširiti na cijelu zemlju i uslovit će obilnije padavine

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 12.11.17 u 08:42
http://bit.ly/2hkEF3n
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

Od večernjih sati prema kraju dana očekuju se pljuskovi i grmljavina u Hercegovini, istoku i jugozapadu Bosne.

U noći na ponedjeljak jače naoblačenje sa sjeverozapada će se postepeno proširiti na cijelu zemlju i uslovit će obilnije padavine.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Od večernjih sati su mogući i jaki udari juga.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11°C i 17°C.

Tuzla u 8.28 sati, pretežno oblačno, 6°C. Prije podne pretežno oblačno, poslije podne pretežno oblačno uz pljusak kiše. Dnevna temperatura od 6°C do 16°C.

Banjaluka u 8.28 sati, -, -°C. Prije podne umjereno oblačno, poslije podne pretežno oblačno. Dnevna temperatura od 3°C do 14°C.

Sarajevo u 8.28 sati, pretežno oblačno, 5°C. Prije podne i poslije podne pretežno oblačno. Dnevna temperatura od 4°C do 14°C

Mostar u 8.28 sati, pretežno oblačno, 11°C. Prije podne pretežno oblačno, poslije podne pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Dnevna temperatura od 10°C do 18°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 12. novembar 2017. u 8.00 sati:

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa savjetujemo oprezniju vožnju. Posebno izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Drine i Neretve. Na dionicama u usjecima i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na ulazu u tunel Oštrik na autoputu A-1, pravac Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici regionalnog puta R-466 Ćatići-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri (lokalitet Mehurići) saobraćaj je obustavljen, a alternativni pravac je Kakanj-Tršće-Ponijeri.

Za danas je najavljena i obustava saobraćaja na pružnom prelazu Čatići, na dionici R-445 Visoko-Kakanj. Zbog saniranja prelaza u vremenu od 09:00 do 15:00 sati, saobraćaj će se obustaviti i preusmjeriti na dionicu autoputa A-1 Visoko-Kakanj.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a izdvajamo magistralni put M-17 lokalitete Drivuša i Konjic (kod mosta), kao i regionalne puteve R-469 Živinice-Međaš i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.