Vremenska prognoza i stanje na putevima, 13. novembar

Od večernjih sati i tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne. Snijeg se ne predviđa na krajnjim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 13.11.17 u 10:33
http://bit.ly/2yX3PQI
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će preovladavati oblačno sa padavinama u cijeloj zemlji. Najjače padavine se prognoziraju od poslijepodnevnih sati do jutarnjih sati u utorak.

Temperatura zraka će postepeno opadati od Krajine prema istoku zemlje i kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.

Od večernjih sati i tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne. Snijeg se ne predviđa na krajnjim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama.

Predviđa se i visina sniježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši.

U sjevernim područjima Bosne vjetar umjerene jačine sjevernog smjera, prolazno i sa jakim udarima. U ostatku zemlje umjereno jugo, koje će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever.

Tuzla u 10.22 sati, -, 8°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 8°C do 14°C.

Banjaluka u 10.22 sati, -, -°C. Prije podne oblačno s kišom, poslije podne susnježica. Dnevna temperatura od 9°C do 11°C.

Sarajevo u 10.22 sati, -, 13°C. Prije podne oblačno s kišom, poslije podne susnježica. Dnevna temperatura od 12°C do 14°C

Mostar u 10.22 sati, umjereno oblačno, 17°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 13°C do 17°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 13. novembar 2017. u 8.55 sati:

U sjeverozapadnom dijelu zemlje pada snijeg koji se zadržava na kolovozu. Izdvajamo putne pravce Ripač-Vrtoče- Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac- Oštrelj- Drvar. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode uvjetima na putu.  U ostalim dijelovma naše zemlje saobraćaj se odvija po pretežno mokrom kolovozu.  Magla i niska oblačnost, se zadržala na području jugoistočng  dijela naše zemlje. 

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici regionalnog puta R-466 Ćatići-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri (lokalitet Mehurići) saobraćaj je obustavljen, a alternativni pravac je Kakanj-Tršće-Ponijeri.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranje terena na magistralnom putu M-14.1 (od fabrike Pirometal do Šljunkare- u blizini skretanja za mjesto Marići) naselje Gredice, općina Brčko, od 8 do 16 sati najavljene su povremene polusatne obustave saobraćaja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralni put M-17 lokalitete Drivuša i Konjic (kod mosta), kao i regionalne puteve R-469 Živinice-Međaš i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

Zbog aktivnih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška pojačan je promet vozila. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

VOZAČE PODSJEĆAMO DA 15.11. NA SNAGU STUPA ZAKONSKA ODREDBA O OBAVEZNOM POSJEDOVANJU ZIMSKE OPREME.