Vremenska prognoza i stanje na putevima, 14. novembar

Visina novog sniježnog pokrivača, uglavnom, od 1 do 5, na planinama do 15 cm

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 14.11.17 u 08:43
http://bit.ly/2jpfHEc
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, u Krajini i Posavini. U ostalim područjima sa susnježicom i snijegom.

Očekivana količina padavina od 5 do 15, lokalno do 25 l/m2. Visina novog sniježnog pokrivača, uglavnom, od 1 do 5, na planinama do 15 cm.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevne temperatura u Bosni od 0°C do 5°C, a u Hercegovini od 7°C do 12°C

Tuzla u 8.31 sati, oblačno sa snijegom, 0°C. Prije podne susnježica, poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 0°C do 4°C.

Banjaluka u 8.31 sati, oblačno sa snijegom, 2°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 3°C do 5°C.

Sarajevo u 8.31 sati, oblačno sa snijegom, 0°C. Prije podne susnježica, poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 0°C do 3°C

Mostar u 8.31 sati, pretežno oblačno, 9°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 7°C do 11°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 14. novembar 2017. u 8.20 sati:

Snijeg na kolovozu  usporava saobraćanje na većini puteva u višim planinskim predjelima. Posebno izdvajamo područje Romanije, kao i putne pravce: Glamoč-Mlinište,  Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Kupres, Gornji Vakuf/Uskoplje-Jablanica, Kupres-Livno, Trnovo-Foča i puteve na području Bosanskog Grahova. Dodatne poteškoće stvaraju i niske temperature, koje uzrokuju mjestimičnu poledicu. Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Zbog novih padavina, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela Bijela Vlaka na autocesti A1 Zvirovići-Bijača, večeras od 22 do 01 sat, bit će zatvoren pravac Zvirovići – Bijača, dok će od 01 do 05 sati ujutro biti zatvoren pravac Bijača-Zvirovići.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

VOZAČE PODSJEĆAMO DA SUTRA (15.11.) NA SNAGU STUPA ZAKONSKA ODREDBA O OBAVEZNOM POSJEDOVANJU ZIMSKE OPREME.