Klimatske promjene: Miami se sprema za porast nivoa okeana

Velikom dijelu južne Floride prijeti opasnost da u narednim decenijama završi pod vodom

AUTOR: Stiv Baragona
OBJAVLJENO: 04.12.17 u 17:55
OSVJEŽENO: 04.12.17 u 17:55
http://bit.ly/2iOgY7T
Glavni izazov gradskih zvaničnika od Bostona do Bangkoka jeste priprema za predstojeći period podizanja nivoa mora i okeana. U Majamiju (Miami) i okolini živi skoro tri miliona ljudi, a u tom gradu na jugu Floride, ulaganja u nekretnine mjere se u milijardama dolara. Istovremeno, Majami je jedan od najranjivijih gradova u SAD kada je reč o opasnosti od podizanja nivoa mora.

Brodovi plove iz luke Majami, prolazeći pored grada koji voli svoje dokove. Ali, usled klimatskih promjena, nivo okeana raste, a vodene struje postaju nemirne.

“Ovo je vaš odvod u slučaju oluje, kroz koji voda veoma sporo prolazi", kaže Sju Brogan za VOA, koja živi u Šorkrest naselju u Majamiju, u ulici koja jedva prelazi nivo okeana.

Prilikom najviših talasa, voda iz okeana se povlači kroz odvode za oluju direktno u niska naselja poput njenog. Za sada je to smetnja, ali Brogan zna da će da bude samo gore.

“Ovo je više upozorenje. Šta nas očekuje nakon toga? I ako se ne pozabavimo ovim problemima na lokalnom i globalnom nivou, imaćemo komplikacije, ogromne komplikacije”.

Velikom dijelu južne Floride prijeti opasnost da u narednim decenijama završi pod vodom. Preko puta zaliva Biskejn, gradu Majami Bič se prilagođava - podižu se nivoi ulica, postavljaju pumpe i mnogo toga drugog. Troškovi tih radova su veliki, i koštaju stanovnike pola milijarde dolara, navodi direktor za javne radove Erik Karpenter.

“Srećom, naši stanovnici, ljudi koji pokrivaju troškove za ovaj posao, shvataju da bi cijena zanemarivanja problema bila mnogo veća".

Stanovnici Majamija došli su do istog zaključka. Glasači su upravo odobrili budžet od 200 miliona dolara namijenjenih za adaptaciju Šorkresta i ostalih naselja. Dodatno, gradske vlasti i građani razmatraju i neka kontroverznija rešenja problema. Poput redizajniranja čitavih naselja, tako što bi grad otkupio kuće koje najviše podliježu opasnosti od poplave i pretvaranjem zemljišta u parkove za apsorpciju poplava.

Gradonačelnikova savjetnica za bezbjednost i inovacije Džejn Gilbert kaže da se to neće uskoro dogoditi.

“Zapravo pričamo o dugoročnom rješenju. Smatramo da što više vodimo ove razgovore sada, lakše nam je da se prilagodimo tokom vremena".

Vremenom će biti potrebne radikalne mjere. Sudbina Majamija uveliko zavisi od toga u kojoj mjeri i koliko dugo okeani napreduju. Ipak, tempo se povećava.

Kerolajn Luis nalazi se na čelu grupe za borbu protiv klimatskih promjena, Instituta KLEO. Ona kaže da je povlačenje sa obale neizvjesno.

“Moraćemo otići prije ili kasnije. Međutim, ako budemo imali plan za povlačenje I budemo mogli da primijenimo neke od ideja kojim bismo zaštitili ljude što je duže moguće, postigli bismo mnogo toga i postavili primjer za cijeli svijet".

A u gradu koji je izrastao iz močvare optimista ima na pretek.

“Postoji inženjersko rješenje za svaki problem. Sve se svodi na to da li postoji politička volja da se prođe kroz finansijsku patnju povezanu sa tim rješenjem i želja da se nešto isproba i finansira”, ističe Erik Karpenter.

Ovo su pitanja koju će stanovnici južne Floride i svjetskih obalskih gradova postavljati budućih decenija.