Vremenska prognoza i stanje na putevima, 5. decembar

Slab snijeg u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima i ponovo od večernjih sati

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 05.12.17 u 08:53
http://bit.ly/2BJ1yXa
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno.

Slab snijeg u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima i ponovo od večernjih sati prema kraju dana, kada na sjeveru i sjeveroistoku Bosne može pasti lokalno malo kiše. U Hercegovini pretežno vedro.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -2°C i 5°C, na jugu zemlje od 6°C do 9°C 

Tuzla u 10.07 sati, oblačno, -2°C. Prije podne oblačno sa snijegom, poslije podne oblačno. Dnevna temperatura od -3°C do 4°C.

Banjaluka u 10.07 sati, pretežno oblačno, 0°C. Prije podne oblačno, poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 0°C do 7°C.

Sarajevo u 10.07 sati, oblačno sa snijegom, -4°C. Prije podne oblačno sa snijegom, poslije podne oblačno. Dnevna temperatura od -3°C do 3°C

Mostar u 10.07 sati, pretežno vedro,  2°C. Prije i poslije podne umjereno oblačno. Dnevna temperatura od 2°C do 9°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 5. decembar 2017. godine u 9.10 sati:

Zbog niskih temperatura ovoga jutra vozače upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo na putevima u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Kolovoz je pretežno mokar, a frekvencija vozila u jutarnjim satima je pojačanog intenziteta. Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i na planinskim prevojima.

Izdvajamo putne pravce: Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Rogatica-Višegrad, Foča-Gacko,Bihać-Bosanska Krupa i Prozor-Jablanica. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda, a saobraćaj je preusmjeren na  obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-466 Kakanj-Ponijeri, R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.