Vremenska prognoza i stanje na putevima, 6. decembar

Dugotrajna magla ili niska naoblaka po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 06.12.17 u 06:15
http://bit.ly/2Avoxa6
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme.

Dugotrajna magla ili niska naoblaka po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni južnog i jugozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5°C i 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 4°C i 10°C. U mjestima sa dugotrajnom maglom ili niskom naoblakom niža temperatura zraka. 

Tuzla u 5.07 sati, vedro, 0°C. Prije i poslije podne vedro. Dnevna temperatura od -2°C do 8°C.

Banjaluka u 5.07 sati, vedro, -2°C. Prije i poslije podne vedro. Dnevna temperatura od 0°C do 10°C.

Sarajevo u 5.07 sati, vedro, -2°C. Prije podne pretežno oblačno, poslije pretežno vedro. Dnevna temperatura od -4°C do 4°C

Mostar u 5.07 sati,  vedro,  0°C. Prije i poslije podne vedro. Dnevna temperatura od 1°C do 10°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 5. decembar 2017. godine u 19.50 sati:

Na većini puteva u našoj zemlji danas se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz izuzetak puteva na jugu, gdje je kolovoz suh. Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Jajce-Banja Luka, Bihać-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Rogatica-Višegrad, Foča-Gacko, Konjic-Mostar i Prozor-Jablanica. Skrećemo pažnju na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.