Vremenska prognoza i stanje na putevima, 7. decembar

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6°C i 11°C, u mjestima sa dugotrajnom maglom niža temperatura zraka

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 07.12.17 u 09:54
http://bit.ly/2BPfor0
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima dugotrajna magla.

Od poslijepodnevnih sati postepeno povećanje oblačnosti u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6°C i 11°C, u mjestima sa dugotrajnom maglom niža temperatura zraka

Tuzla u 9.40 sati, vedro, -1°C. Prije i poslije podne vedro. Dnevna temperatura od -4°C do 8°C.

Banjaluka u 9.40 sati, pretežno vedro, -1°C. Prije i poslije podne vedro. Dnevna temperatura od -3°C do 11°C.

Sarajevo u 9.40 sati, pretežno oblačno, -4°C. Prije i poslije podne magla. Dnevna temperatura od -5°C do -1°C

Mostar u 9.40 sati,  vedro,  2°C. Prije podne vedro, poslije podne pretežno vedro. Dnevna temperatura od -1°C do 9°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 7. decembar 2017. godine u 8.25 sati:

Gusta magla jutros smanjuje vidljivost na širem području: Sarajeva, Viteza, Kiseljaka, Jablanice, Konjica, Kupresa, Bosanskog Grahova i Žepča. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima  R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.